dinsdag 18 november 2008

Overleg wethouder - mondiale groepen

Wethouder Peter van Zutphen weer in overleg met minderheden en mondiale groepen.

Op donderdag 13 november vond er een gesprek plaats tussen wethouder Peter van Zutphen (SP) en vertegenwoordigers van zelforganisaties van minderheden en mondiale groepen in Heerlen. Voor de zelforganisaties van minderheden is integratie het belangrijkste gespreksonderwerp; voor de mondiale groepen is dat bewustwording van mondiale problemen, waaronder de millenniumdoelen.
Een dergelijk overleg heeft sinds een aantal jaren niet meer plaats gevonden. Het valt dus te waarderen dat Peter van Zutphen deze draad weer oppakt. Vooralsnog wordt dit een structureel ‘bestuurlijk’ overleg van voorlopig 2 keer per jaar. Maar ook van belang is dat het onderlinge netwerk wordt verstevigd.

De samenstelling van de overlegpartners was behoorlijk divers. Zo waren er vertegenwoordigers vanuit ‘landengroepen’ van Afghanistan, Irak, Marokko, China en Zuid-Afrika. HeerlenMondiaal was er vertegenwoordigd met de hieraan deelnemende groepen Amnesty International, ATD – Vierde Wereld, Milieudefensie, Raad van Kerken, Vredeburo Heerlen, Vredesplatform Heerlen en de Wereldwinkel. Hier en daar is er overlap, zoals het SCAN – Afghanistan, of worden er al zo nu en dan gezamenlijk activiteiten georganiseerd.
Wat de meeste groepen ook gemeenschappelijk hebben is het gebruik van ruimten en faciliteiten van het Centrum voor Diversiteit. Ook loopt de subsidierelatie met de gemeente voor de verschillende landengroepen via het Centrum voor Diversiteit. Hier is in het verleden nogal wat op aan te merken geweest. Maar er is ook duidelijk beterschap beloofd. De gemeente zal in ieder geval duidelijker aangeven waarvoor wel en geen subsidie wordt verleend.

Alle groepen hebben zich wat hun doelstellingen en activiteiten betreft gepresenteerd. Over het algemeen reageerde de wethouder instemmend, maar zo nu en dan klonk door dat Peter van Zutphen het er niet helemaal mee eens was dat de gemeente dergelijke activiteiten subsidieert. In dit eerste overleg ging hij er niet zo diep op in, maar de kans is groot dat hij weinig aanleiding ziet om culturele uitstapjes te subsidiëren. Verder lijkt het erop dat ook activiteiten die met godsdienst te maken hebben, niet zo positief vallen. Dat is vooral voor de meer islamitisch georiënteerde groepen moeilijk. Wellicht is hier een wat flexibelere opstelling van de gemeente nodig.
We weten met zijn allen dat de islam een wezenlijk onderdeel vormt van de integratie. Ook een deel van de problemen wordt hieraan toegeschreven, waarbij het er vaak weinig genuanceerd aan toegaat. Denk hierbij aan de polarisatie, extreme islam die de publieke opinie overheerst, het vereenzelvigen van terrorisme met islam, de botte generalisaties van Wilders cs., maar ook de overlast veroorzakende en criminele jeugd bij onze maatschappij. Om wederzijds begrip te vergroten en daarmee ook de integratie, hebben we de gematigde islamieten hierbij wel heel hard nodig. Enerzijds om de meer genuanceerde werkelijkheid naar voren te laten treden en anderzijds om bijvoorbeeld uitwassen te bestrijden en jeugdige criminelen weer op het recht pad te krijgen.

Maar voor de eerste keer was het een heel positief overleg. Ik hoop dat het ook een structurele agenda krijgt en dat het daarmee gaat bijdragen aan de doelen die we ons als samenleving stellen.

Geen opmerkingen: