donderdag 20 november 2008

Herlecollege wil ook al naar Coriopolis / Terworm?

De afgelopen weken hebben de kranten vol gestaan van de plannen van het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVOPL) om het gymnasium bij Rolduc te sluiten en over te hevelen naar het Eijkhagencollege in Landgraaf. In de zijlijn van deze discussie werd door SVOPL ook aangegeven om het Herlecollege (vmbo) te verhuizen van de Heldevierlaan naar de toekomstige ‘Onderwijsboulevard’ aan de Valkenburgerweg. Hierdoor zou er een ‘doorlopende’ leerlijn ontstaan. SVOPL noemt dit een juichverhaal. SVOPL beweert zelfs al bij het Ministerie van Onderwijs te lobbyen voor rijksbijdragen voor deze verplaatsing.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks kan zich niet voorstellen dat de gemeente niet op de hoogte is van deze plannen. Het kan echter niet zo zijn dat de gemeenteraad hierover pas zo laat wordt geïnformeerd dat zij daarmee voor een voldongen feit wordt geplaatst.

GroenLinks gaat er vooralsnog niet vanuit dat het Herlecollege wordt gevestigd op de terreinen van het Sintermeerten college maar dat mogelijkerwijze de wens bestaat voor een locatie op het bedrijventerrein Coriopolis / Nieuw Eyckholt. De fractie staat ook zeer kritisch tegenover dergelijke ontwikkelingen, zeker als daar ook gebieden bij worden betrokken die wat ons betreft tot Terworm behoren. Vandaar dat het voornemen van SVOPL aanleiding is geweest voor het stellen van een aantal vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen.
1. Is het college van B&W bekend met het voornemen van de SVOPL om het Herlecollege te verplaatsen naar de ‘Onderwijsboulevard’? Zo ja, wanneer zijn B&W van plan de gemeenteraad hierover te informeren?
2. Waar op de ‘Onderwijsboulevard’ wil SVOPL het Herlecollege situeren?
3. Als bedrijventerrein Coriopolis (Nieuw Eyckholt) de beoogde locatie is, is daar nog voldoende ruimte voor het Herlecollege? Zo ja, is het dan niet beter om Arcus geheel op Coriopolis te vestigen, in plaats van in delen van Terworm (inclusief de gebieden waar door de Raad van State goedkeuring aan het bedrijventerrein is onthouden?
4. Is de gemeente voornemens om medewerking te verlenen aan de plannen van SVOPL?
5. Staat voor de beoogde locatie het vigerende bestemmingsplan toe dat er weer een school wordt gevestigd?
6. Past een eventuele vestiging van het Herlecollege nabij de Hogeschool en de Open Universiteit in de visie van B&W voor dit gebied?
7. Is voor een eventuele nieuwe vestiging van het Herlecollege het gebied aan de CBS-weg een betere locatie?
8. Zou dan ook Arcus beter aan de CBS-weg kunnen worden gevestigd?

Geen opmerkingen: