donderdag 20 november 2008

Buitenring komt er toch niet zoals gepland.

Ik ben al een hele poos ervan overtuigd dat de Buitenring (ik schrijf het ook al met een hoofdletter, sorry) er niet komt zoals de plannenmakers die voor ogen hebben. Ik ben weer behoorlijk in mijn mening gesterkt sinds het onlangs bekend worden van het advies van de Commissie voor de Milieueffectrapportage. Op essentiële onderdelen worden vraagtekens gesteld bij de gepresenteerde plannen voor de Buitenring. Vooral nut en noodzaak worden ter discussie gesteld, mede vanwege de nieuwe bevolkingsprognoses. En tevens is het voornemen van een weg met 2 x 2 rijstroken niet goed beargumenteerd en vindt de Commissie MER die eigenlijk niet nodig. Daarmee geeft de Commissie MER voor een belangrijk deel gehoor aan de vele zienswijzen op het blijkbaar krakkemikkige milieueffectrapport (maar dat wisten we al).

De provincie reageert zoals zo vaak nogal laconiek. Alle nieuws is goed nieuws. Ze vindt het een goed advies dat de plannen ondersteunt. De provincie heeft daarbij een grenzeloos optimisme, maar zal ook niet toegeven dat de door GS ingeslagen weg doorslaggevend wordt bekritiseerd. Even dacht ik dat de provincie wellicht zou overwegen om op basis van het advies op een nette manier bakzeil te halen. Zoiets van “nieuwe gezichtspunten dwingen ons om ons standpunt te herzien”, maar niks hoor. De provincie blijft met dit prestigeproject voorlopig op ramkoers?

Maar ook ik ben optimist. Eens zal ook de provincie inzien dat de aan de Buitenring gekoppelde provinciale doelen helemaal niet realiseerbaar zijn. Vooral het grootschalig stimuleren van de economie door buiten proporties grote toeristisch recreatieve projecten – een tweede Efteling (of Six Flags zoals ooit gepland in Terworm?) en 1000 vakantiewoningen – op de oostflank van Brunssum na te streven, zal een zeepbel blijken. En ook het krimpen en vergrijzen van de bevolking zal nauwelijks worden vertraagd door een weg. Het is elders (Frankrijk, Oost-Duitsland) toch al lang bewezen dat krimp niet te keren is en dat het veel beter is er in mee te gaan en de voordelen ervan uit te buiten.

Voor de lezers van Vanaf de Zijlijn stuur ik ter informatie de eerste nieuwsbrief mee van het georganiseerd verzet tegen de Buitenring. Want dat is gedeputeerde Ger Driessen wel toevertrouwd: het zorgen dat zijn tegenstanders zich organiseren.
En op maandag 8 december vindt er weer een gezamenlijk ‘georganiseerd’ overleg plaats. Dan zullen we ook eens goed beoordelen hoe nu verder met het advies van de Commissie MER.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: