dinsdag 18 november 2008

Heerlen Millenniumgemeente weer stapje dichterbij

Al een hele poos geleden heeft de gemeenteraad van Heerlen uitgesproken dat Heerlen millenniumgemeente moet worden. Nu lijkt het er dan van te komen. Heerlen gaat zich aansluiten bij de algemene campagne van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Daarbij kreeg HeerlenMondiaal per brief van 3 november meegedeeld dat het college van Burgemeester en Wethouders in haar vergadering van 23 september 2008 heeft besloten om HeerlenMondiaal een centrale rol te geven in het adviseren van B&W en het betrekken van Heerlense burgers bij de uitvoering van activiteiten gerelateerd aan de door de VN vastgestelde millenniumdoelen. Tevens hebben B&W besloten om voor de jaren 2009 t/m 2015 een extra doelsubsidie te geven van maximaal € 3.000 per jaar.

B&W: “Heerlen een sociale stad en wil dit graag uitdragen door mee te werken aan de vervulling van de millenniumdoelstellingen. Derhalve heeft de gemeenteraad de wens uitgesproken om Heerlen aan te melden als Millenniumgemeente. Het is belangrijk de Heerlense bevolking actief te betrekken bij de uitvoering van mondiale activiteiten ten behoeve van deze doelen. De uitgangspunten en de expertise van HeerlenMondiaal sluiten prima aan bij de wensen van deze gemeente.”

“De bij HeerlenMondiaal aangesloten organisaties krijgen al jaarlijks een subsidie voor het uitvoeren van hun doelstellingen, die grotendeels samenvallen met de millenniumdoelstellingen. De hierbij toegekende doelsubsidie van maximaal € 3.000,- per jaar kan enkel aangevraagd worden voor extra activiteiten.”
“HeerlenMondiaal dient zelf zorg te dragen voor de coördinatie en uitvoering van de activiteiten. Dit betekent onder andere dat voorstellen die betrekking hebben op gemeentelijke handelingen rechtstreeks met de betreffende afdelingen afgestemd dienen te worden. Subsidieaanvragen worden bij de afdeling Welzijn gedaan. In een spoedig te plannen overleg met ambtenaren van de afdeling Welzijn zullen de wederzijdse verwachtingen besproken worden.”

Even voor het bekend worden van het hierboven aangehaalde besluit was er op 17 september al een raadsinformatiebrief gepubliceerd met een vergelijkbare inhoud. Al met al voldoende reden voor een reactie vanuit HeerlenMondiaal naar de gemeente:

“Het stemt HeerlenMondiaal positief dat de gemeente het onderwerp Heerlen Millenniumgemeente meer gestalte wil geven. Echter, we constateren wordt dat er binnen de dienst Welzijn geen ambtelijke capaciteit beschikbaar is om de voorstellen van HeerlenMondiaal te kunnen verwerken. B&W zijn blijkbaar van mening dat HeerlenMondiaal ook voor de gemeente zelf en het gemeentelijk apparaat in het bijzonder de werkzaamheden die verband houden met Heerlen Millenniumgemeente zal verrichten. Dit kan op voorhand niet het geval zijn. HeerlenMondiaal heeft meer nodig dan alleen een aanspreekpunt. Volgens ons is er een ambtelijke werkgroep noodzakelijk die afdelingoverstijgend Heerlen Millenniumgemeente in het beleid implementeert en de organisatie coördineert. Deze werkgroep dient ook de benodigde autoriteit binnen de Heerlense gemeentelijke organisatie te hebben die HeerlenMondaal als organisatie van buitenaf ontbeert.”
De gemeente reserveert een bedrag van € 3.000 per jaar tot en met 2015 voor activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente. “Op zich is dit bedrag een aardig uitgangspunt dat overigens alleen kleinschalige activiteiten mogelijk maakt.”
HeerlenMondiaal zal trachten om de benodigde externe, op verdere bewustwording van de Heerlense burgers gerichte activiteiten op te pakken of tenminste te coördineren. Hiervoor wordt een aparte werkgroep geïnstalleerd, waarbij het overigens ook gewenst is dat de gemeente zelf hierin vertegenwoordigd is. Deze werkgroep zal jaarlijks tenminste een concreet project ten uitvoering brengen of stimuleren.

“Het verbaast ons echter hoe de gemeente deze middelen wil financieren. Volgens het voorstel wordt voor bewustwording in Heerlen het restant ingezet van het incidentele voordeel van het verlengen van het contract met Douwe Egberts. Echter dit voordeel is grotendeels bedoeld voor mondiale projecten in ontwikkelingslanden die gerelateerd zijn aan de productie en handel van koffie op een eerlijke wijze. Wij hebben daartoe verleden jaar afspraken met de gemeente (wethouder Peter van Zutphen) gemaakt. Enerzijds zijn hiervoor projecten voorgesteld. Daarnaast hebben wij op uitdrukkelijk verzoek van de gemeente hiervoor in Heerlen begeleidende bewustwordingsactiviteiten georganiseerd, waaronder op 5 maart 2008 een succesvolle avond in het Glaspaleis en verleden maand nog een dubbele koffieactie in het gemeentehuis. Het kan niet zo zijn dat dit geld nu wordt onthouden aan enkele groepen die eerst zouden worden ‘gecompenseerd’ voor het niet – eerlijk betalen van de koffie. Wij zijn dan ook niet gelukkig met deze ‘sigaar uit eigen doos’ en verwachten dat de gemeente haar deel van deze afspraken gestand doet en de betreffende projecten alsnog ondersteunt.”

Op 21 november vindt er een overleg plaats tussen HeerlenMondiaal en wethouder Peter van Zutphen. Daarover een volgende keer meer.

Geen opmerkingen: