zondag 16 november 2008

Achteraf beter motie Domus III niet gesteund.

Het was achteraf gezien beter geweest als de gemeenteraadsfractie van GroenLinks de op 1 en 3 juli 2008 ingediende moties over de vestiging van een derde Domushuis door het Leger des Heils in een voormalig klooster op de Molenberg in Heerlen niet had gesteund. Dat is de uitkomst van een discussie tijdens de ledenvergadering van GroenLinks Heerlen op 28 oktober 2008. Ik had om een nadere discussie en standpuntbepaling gevraagd.
De vergadering, inclusief de fractie, was van mening dat de fractie op zich wel een zorgvuldig standpunt had ingenomen en waarbij ook het belang van de omgeving in haar standpunt was meegewogen. Echter, de letterlijke tekst van de motie sloot onvoldoende aan op dat standpunt omdat de motie de vestiging van een Domushuis op de Molenberg onmogelijk maakt en waarschijnlijk ook bijna onmogelijk in de rest van Heerlen; (iedere omgeving zou zich erop beroepen een kinderrijke buurt te zijn).De motie ging daarmee letterlijk te ver voor het standpunt van GroenLinks, dat op zich een Domushuis een goede voorziening vindt die ook in een woonomgeving moet kunnen functioneren. Het is dan ook goed dat inmiddels het Domus III op de Molenberg is gevestigd.
De discussie werd mede gevoerd omdat wellicht een vergelijkbare situatie kan ontstaan bij de opvang van (ex)gedetineerden door de Stichting Exodus in eveneens een oud klooster aan de Beersdalweg. Al dient ook hier goed te worden gecommuniceerd met de omgeving, GroenLinks zal geen doorslaggevende bezwaren tegen deze voorziening uitspreken. Deze locatie zal eventueel pas worden afgewezen als gegarandeerd is dat Exodus elders een goed onderdak heeft gevonden.

Gespreksnotitie
Voor de te voeren discussie over het standpunt van de fractie van GroenLinks over het Domushuis III op de Molenberg had ik de onderstaand samengevatte gespreksnotitie geschreven.

Ik ben van mening dat het ingenomen standpunt voor GroenLinks onjuist was en dat de betreffende motie niet ondersteund had mogen worden. Het steunen van de motie door GroenLinks heeft gelukkig niet geleid tot aanvaarding van de motie.
Deze discussie is mede bedoeld om herhaling te voorkomen, bijvoorbeeld bij de discussie over het opvanghuis van Exodus aan de Beersdalweg.

Belangrijkste punten van de betreffende door GroenLinks gesteunde motie(s):
· het dringende verzoek aan het Leger des Heils om het huidige vestigingstraject van Domus 3 te stoppen of af te blazen;
· geplande opvang van verslaafden niet in dit pand te effectueren;
· te komen tot een doorverkoop van het kloosterpand;
· dit Domushuis en eventuele volgende Domushuizen niet in kinderrijke woonbuurten te vestigen.

Stellingname: vereist standpunt van GroenLinks
GroenLinks dient principieel te kiezen voor de mensen die de meeste hulp behoeven. Als adequate maatschappelijke zorg geboden is en ook aangeboden wordt, dan verdient dit de steun van GroenLinks. In het verleden heeft GroenLinks zich in het bijzonder voor de opvang van verslaafden altijd sterk gemaakt. Deze zorg dient te gebeuren op een plek waar dat maatschappelijk, en dus ook naar de omgeving toe, niet voor onoverkomelijke problemen zorgt.
Voor een toelichting op dit standpunt verwijs is naar mijn opiniebijdrage Maatschappelijke opvang is maatschappelijke noodzaak. Deze opiniebijdrage heb ik gepubliceerd in mijn Berichten Vanaf de zijlijn nr. 7 (verzonden 1 mei 2008). Deze bijdrage is ook opgenomen in mijn weblog www.hwinteraeken.blogspot.com. In verkorte weergave is dit stuk ook op 1 april 2008 in de regionale kranten gepubliceerd onder de titel “Maatschappelijke opvang niet buiten maatschappij plaatsen”. Op mijn weblog heb ik tevens nog een aantal opmerkingen ed. over deze discussie geplaatst.

Over het algemeen vind ik dat de fractie zich met zijn standpunt in een politiek verkeerde omgeving heeft geplaatst. Niet het maatschappelijke belang van de hulpverlening wordt centraal gesteld, maar de belangen van de omgeving. GroenLinks is hiermee partner of bondgenoot geworden van Leefbaar Heerlen, CDA, Stadspartij Heerlen en anderen. Dat is voor dit onderwerp het verkeerde politieke kamp.

Voorstel
Ik heb daarom onder andere voorgesteld:
· dat de fractie erkent dat het steunen van de motie tegen het Domushuis uit oogpunt van GroenLinks een verkeerde keuze is geweest; en
· dat bij locatiekeuzes voor de hulpverlening in verder voorkomende gevallen en in het bijzonder bij het opvanghuis van Exodus, de hulpverlening optimaal wordt gefaciliteerd.

Geen opmerkingen: