maandag 20 maart 2023

Stikstof en het gedraai van VVD en CDA.


Stikstof en het gedraai van VVD en CDA.

Het is wel vaker het geval dat de huidige VVD en het CDA nu fouten moeten corrigeren van verkeerd beleid uit het verleden, of omdat ze in het verleden veel te nalatig zijn geweest. Een duidelijk voorbeeld is het stikstofbeleid (en mestbeleid), waar de rechter het oude beleid heeft afgekeurd als zijnde onvoldoende effectief. Onder staatssecretaris Henk Bleker (toen CDA) zijn vanaf 2010 de beleidsmatige afbraak van de natuur en het uitstelbeleid van de Programmatische Aanpak Stikstof begonnen. Hij was op de hand van de boeren die met dit PAS-beleid en het toestaan van groei beweerden dat ze het probleem beter zelf zouden oplossen en dat regelgeving overbodig was. Een grote afleidingsmanoeuvre.

Daarbij vind ik het problematisch dat nu nog VVD en CDA van alles uit de kast halen om de noodzakelijke maatregelen te vertragen, dit om hun achterban te paaien. Nu het verkiezingstijd is durven ze niet te erkennen dat zwakke maatregelen de zaak eerder verergeren. En na de verkiezingen zullen hun boerenkiezers dubbel teleurgesteld zijn omdat de rechter zal verbieden om hun halfzachte beleid uit te voeren. Daarbij kunnen ze het niet maken om de boeren blijvend de hand boven het hoofd te houden, terwijl hierdoor woningbouwprogramma’s stagneren. 

Dat laatste geldt ook voor de BoerBurgerBeweging (BBB) en andere rechtse clubs, die nu gemakkelijk beweren dat de stikstofproblematiek ook zonder ingrijpende maatregelen kan wordt opgelost. Gemakkelijke of eenvoudige oplossingen hebben één ding gemeen: ze werken niet. Deze partijen spelen mooi weer en halen zo goedgelovige kiezers binnen. Maar het vertrouwen in de politiek zal zeker niet groter worden als ook die partijen hun kiezers gaan teleurstellen.

 

 

Geen opmerkingen: