maandag 20 maart 2023

Kritiek VVD op woningwet en het corrigeren van eigen verkeerd beleid.

 

Kritiek VVD op woningwet en het corrigeren van eigen verkeerd beleid.

Op 16 februari jl. heeft minister De Jonge zijn nieuwe woningwet gepresenteerd. Volgens deze wet kunnen gemeenten worden verplicht dat 30 procent van de nieuwe woningen sociale huurwoningen worden. Doel is dat twee derde van de woningen die landelijk gebouwd moeten worden, betaalbare woningen zijn, zoals sociale huurwoningen en koopwoningen met een prijs van maximaal € 355.000. Tot en met 2030 gaat het om 350.000 koop- en huurwoningen in het middensegment en 250.000 sociale huurwoningen van woningcorporaties.

Ook kunnen gemeenten worden verplicht om bepaalde woningzoekenden voorrang te geven zoals mantelzorgers en de mensen voor wie zij zorgen, mensen met ernstige medische aandoeningen, daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld, en mensen die uit een zorginstelling, de jeugdzorg of de gevangenis komen. Voor het verplicht huisvesten van statushouders is ook regelgeving in de maak.

De VVD schiet gelijk in ‘liberale modus’

De VVD en in het bijzonder woordvoerder De Groot, is diezelfde dag al fors te keer gegaan tegen deze plannen: ‘Een absurd idee om dit in heel Nederland te gaan opleggen’. De VVD vindt dat er in sommige steden, zoals Amsterdam, juist te veel sociale huurwoningen worden gebouwd. De partij wil meer betaalbare koopwoningen voor de middengroepen. Ook regeringspartij D66 laat weten meer afdwingbare afspraken met gemeenten te willen over betaalbare koopwoningen en studentenwoningen, en minder over sociale huurwoningen.

De VVD (en ook het ‘liberale’ D66) zal eraan moeten wennen dat ze als ze in de regering zitten ook problemen moeten oplossen die verder gaan dat hun primaire doelgroep. En ook dit is een voorbeeld van hoe eerder VVD-beleid (minister Stef Blok) grote problemen heeft veroorzaakt die nu terugkaatsen. Denk daarbij aan het vercommercialiseren van de sociale woningstichtingen die veel bezit ‘mochten’ verkopen en ook de vermaledijde verhuurderstax die jarenlang investeringen in woningbouw heeft belemmerd.

Geen opmerkingen: