donderdag 30 december 2021

Nieuwsbrief van de Stichting Chikwawafonds.

Nieuwsbrief van de Stichting Chikwawafonds.

Eind van het jaar wil het bestuur van de Stichting Chikwawafonds u traditiegetrouw informeren over wat er afgelopen jaar op Saint Lawrence Catholic Secondary School for girls in Chikwawa is gebeurd. Hierdoor hopen wij natuurlijk uw interesse in en betrokkenheid bij onderwijs voor meisjes in het zuiden van Malawi warm te houden en dat u onze stichting en daarmee deze school ook financieel blijft steunen.

Beursstudentes:

Nadat de school in 2020 enkele maanden ten gevolge van Corona gesloten is geweest zijn de schooljaren opgeschoven. Dit schooljaar eindigt nu in december. Een van onze vier beursstudentes, Grace, is naar een andere school gegaan. We hebben op verzoek van de secretaris van het schoolbestuur, father Boloma, een andere tweedejaars studente, Virginia Chabvala geadopteerd als beursstudente. Theresa en Doreen, beide 4de  en laatstejaars studentes, hebben eindexamens gedaan. Ze wachten nog op de officiĆ«le resultaten. Bij de schoolexamens had Doreen de beste resultaten van de school! Dankzij jullie bijdrage heeft deze jonge vrouw deze kans gekregen.

Vanaf komend studiejaar, beginnend in januari 2022, zullen twee nieuwe studentes starten met een beurs van ons. Op de foto staat Mary Mlivi, 15 jaar, met haar oma. Ze is het tweede kind uit een gezin van drie kinderen, wiens moeder overleden is. Ze is opgevoed door haar oma.

Ook Chisoma Zwaque, 16 jaar zal op onze kosten kunnen starten met een middelbare school opleiding. Haar vader is overleden en haar moeder zorgt voor haar en haar twee broers.

Overigens is het school- en kostgeld in korte tijd 40 % verhoogd en bedraagt nu omgerekend ca € 840 per leerling per jaar. Voor beursstudenten vergoedt ons Chikwawafonds het schoolgeld helemaal waarbij we er wel zeker van willen zijn dat een leerling met een beurs van ons de vier schooljaren ook kan voltooien. Graag verwijs ik naar onze site, waar we een brief van Krys Moyo, leraar op Saint Lawrence, geplaatst hebben over het belang van scholing voor meisjes in Chikwawa.

Wat hebben we verder gedaan:

In samenwerking met aartsbisschop Msusa van Blantyre hebben we dit jaar 200 studieboeken gefinancierd: zo hebben deze studentes beschikking over leerboeken, iets wat voor onze schoolgaande jeugd heel normaal is, is voor hen bijzonder.

When you educate a woman, you educate the nation!

Helaas heeft het  nieuwe project dat we vorig jaar aankondigden te willen steunen, het mogelijk maken van stromend water op de campus, vooralsnog geen vervolg gekregen. Natuurlijk houden we u op de hoogte als dit project opgepakt wordt. Daarnaast heeft de school nog veel andere behoeftes zoals meer computers, meer schoolboeken, een kleine bibliotheek en huisvesting voor de leraren. Ook welkom zijn sportuitrustingen, televisie en andere ontspanningsmogelijkheden. Het is een hele opgave voor onze stichting om in een aantal van deze zaken te voorzien. Giften zijn dan ook van harte welkom.



Geen opmerkingen: