donderdag 2 december 2021

10-12: Dag van de Mensenrechten - Write for Rights in Heerlen


Vrijdag 10 december: 

Dag van de Mensenrechten – Write for Rights 

Activiteiten in Heerlen:

·         14:00 – 16:30 uur: Write for Rights, André Van Boxtelzaal (grote zaal) in De Twee Gezusters (Luciushof), Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen.

·         16:30 – 17:00 uur: fakkeloptocht; startpunt op De Bongerd (bij Schunck*).

Als een fakkeloptocht niet wordt toegestaan, dan zullen evenals verleden jaar meerdere minidemonstraties met fakkels in het winkelcentrum van Heerlen plaatsvinden, waarbij men in groepjes van ± 4 personen naar een aparte locatie gaat.

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen: Write for Rights. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen. En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderingswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol! Via onderstaande link zijn de resultaten van vorig jaar te zien:
Brieven schrijven helpt! Successen & resultaten Amnesty's Write for Rights


Dit jaar komt Amnesty International voor tien mensen in actie; onder andere voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap. We schrijven voor Mikita’s vrijlating.

Ook schrijven we voor Wendy Galarza uit Mexico. Zij is een activist en demonstreerde in november 2020 voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten. Wendy werd geraakt door politiekogels. Ze diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd. We schrijven voor gerechtigheid.


Meer informatie en eventueel aanmelden:

Kees van Veen, Amnesty International 637 Parkstad Limburg en coördinator van de activiteiten in  het kader van Mensenrechtendag in Heerlen / Parkstad Limburg: e-mailadres c.van.veen@home.nl en/of telefoonnummer 06 42 31 18 35.

Schrijvers gezocht voor Write for Rights!

Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht!

Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om mee te schrijven te Heerlen.


********************************************************************************

Achtergrondinformatie:

  • De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat die dag 73 jaar. De Verklaring werd namelijk op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

 ·         Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

·         De Schrijfmarathon Write for Rights vindt dit jaar in Nederland voor de tiende keer plaats. Alle brieven samen vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor je opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden. 


·         Write for Rights vindt plaats in de André van Boxtelzaal (grote zaal) van De Twee Gezusters of Luciushof. Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen, tel.nr. 045 571 11 37. Vanzelfsprekend gebeurt alles zoveel mogelijk Corona-veilig: er staan ongeveer 10 tafels waar maximaal twee personen op de kopse kant kunnen zitten. Verder zijn de Corona-regels op de horeca van toepassing. En men draagt een mondneuskapje als men niet zit.

 ·      

De Schrijfmarathon Write for Rights in Heerlen wordt georganiseerd door Amnesty International afdeling 637 Parkstad Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal.



Geen opmerkingen: