zaterdag 27 maart 2021

St. Lawrence Girls Secondary School lijdt onder Covid19.

St. Lawrence Girls Secondary School lijdt onder Covid19.

Ook Malawi gaat gebukt onder de pandemie van Covid19 en daar is ook de St. Lawrence Girls Secondary School in het district Chikwawa niet aan ontkomen. Op last van de centrale overheid moest de school op 23 maart sluiten. Dat was toen een algemene voorzorgsmaatregel. De leerkrachten hebben nog een poosje doorgewerkt om de examens voor te bereiden. Er zijn geen sociale verzekeringen of steunmaatregelen van de overheid waar de school op kan terugvallen. Onze ‘dagelijkse’ contactpersoon Chris Moyo op 21 mei: “The government imposing tough measures without a cushion for the poor”. Vanaf mei worden de salarissen van de leraren niet meer uitbetaald: “We need great survival techniques. The main challenge has been that we have over half our population depending on a days earning to feed their families. It is quite a challenge, really.

Some parents have been proposing online lessons but it is not viable. The school’s internet budget cannot suffice all lessons, not all teachers are good with computers and to a larger extent, not many parents have iPhones and tablets to access the lessons. Another challenge is connectivity in rural areas for those who can afford iPhones. Seriously, we are very far from implementing online lessons.”


In juni is de school gestart met het formeren van groepen oud-leerlingen. Er is ook een Alumniforum opgezet. Zo bezocht ook Fanny Nkunika (foto), onze eerste beursstudent, op 29 juli weer even haar oude school.

In de zomer (daar ‘winter’, wat kouder en min of meer regentijd) is Mr. Bazilio Patrick Ntintha, een goede geschiedenisleraar overleden. Hij wilde een vishandel starten om in inkomen te voorzien. Bij het halen van vis heeft hij in een erg ongezonde omgeving overnacht in Nsanje waar hij ziek is geworden. In de daaropvolgende nacht is hij gestorven. Een ander probleem (op meer scholen in Malawi) is dat er meisjes gedurende hun periode thuis zwanger zijn geraakt.

De school is op 7 september weer geopend voor de vierdejaars. De opkomst was echter maar 68 %. Voor de meeste leerlingen is het betalen van het lesgeld een groot probleem. Ook de meisjes die wel komen hebben maar een deel van het geld betaald. Er zijn voorzorgsmaatregelen tegen het verspreiden van het Covid19-virus genomen, zoals ontsmetten van de ruimtes, het splitsen van de klassen tot maximaal 17 leerlingen en het dragen van mondmaskers voor zowel leraren als leerlingen.

De andere klassen zijn weer op 12 oktober gestart. Een poos werden dubbele uren lesgegeven (van 7 uur ’s-morgens tot half 6 in de middag) en ’s-avonds nog bijles. En dat zonder klachten door toegewijde leraren, die nog steeds op hun salaris wachten. De leraren eten op school, maar hoe voeden ze hun gezin? En kunnen ze hun rekeningen betalen?

Om goed van start te gaan heeft het Chikwawafonds een aanvullende donatie gedaan van € 2.000 voor neus-mondmaskers en handgel / vloeibare zeep en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Tevens zijn er 20 watercontainers, 25 kg chlorine, en 30 nieuwe matrassen gekocht. Ook heeft het Chikwawafonds € 50 overgemaakt aan Chris Moyo zodat hij de beursstudenten thuis kon bezoeken. Hij kon zo beoordelen of de meiden gezond waren en weer naar school konden komen.

N.b.: dit bericht is overgenomen uit het jaarverslag 2020 van de Stichting Chikwawafonds.

Van harte aanbevolen: bankrekening NL60INGB0007295474 t.n.v. Stichting Chikwawafonds.

Website https://www.stichtingchikwawafonds.com/.

Stichting Chikwawafonds heeft ANBI-status


Geen opmerkingen: