zaterdag 27 maart 2021

Europese Unie wil tropisch regenwoud wettelijk beschermen.

 

Europese Unie wil tropisch regenwoud wettelijk beschermen.

Zo nu en dan komt er goed nieuws uit Europa. De Europese Unie overweegt een nieuwe wet die producten verbiedt die in verband staan met ontbossing en de vernieling van ecosystemen. Al tientallen jaren is ontbossing een ernstig probleem; nu is het een noodsituatie. Bossen leveren zuurstof, beschermen het klimaat en huisvesten 80% van alle landdieren. En toch worden ze massaal gekapt. De helft van de bomen is inmiddels verdwenen. Elk jaar worden 15 miljard bomen omgehakt. Dat zijn 476 bomen per seconde. Onze regenwouden, jungles en bossen worden in een razendsnel tempo weggemaaid om plaats te maken voor vee, teelt van veevoer (sojabonen) of palmolieplantages.  


De EU overweegt echter een verbod op producten die gelinkt zijn aan ontbossing. Europa is een enorme afzetmarkt en als de wet wordt aangenomen, zullen grote multinationals hun koers moeten wijzigen. De internationale toevoerketen wordt zo getransformeerd en bossen, natuurgebieden en mangroves gered. Een boswet voor de jungles, de jaguars, de orang-oetans, de gorilla’s en de miljoenen mensen die in bossen wonen. Met deze boswet worden ook inheemse volkeren gesteund die alles op alles zetten om het Amazonewoud te beschermen tegen illegale veeboeren. Want dan valt er niet langer grote winst te halen uit de vernieling van eeuwenoude bossen, regenwouden en bomen. Kort samengevat: nu kan er eindelijk een wet komen die de bomen redt! Dat zal een wereldwijd precedent zijn. Onze planeet heeft deze wet nodig.

De EU heeft eind 2020 voor deze boswet een officiële openbare raadpleging gehouden. Dat was voor internetactiegroep AVAAZ aanleiding om op te roepen de ontwerpwet te steunen: "Wij, burgers en consumenten van over de hele wereld, steunen de nieuwe wet die de verkoop van producten die gelinkt zijn aan ontbossing en natuurschade verbiedt." Het aardige van deze actie was nu eens niet bezwaar aantekenen maar aanmoedigen dat de wet er komt. 1,2 miljoen mensen hebben op deze wijze ‘ingesproken’. En er zijn ook andere acties gevoerd voor deze op zich ambitieuze boswet. Het zou zelfs goed kunnen dat nog nooit een initiatief van de EU en het Europees Parlement zo positief is tegemoet getreden. 

Overigens werd onlangs via AVAAZ ook al de aankoop van een stuk Indonesisch regenwoud mogelijk dat nu beschermd gebied is. En deze petitie bewijst weer dat AVAAZ mensen succesvol weet te mobiliseren. 


Geen opmerkingen: