vrijdag 5 maart 2021

Dag van de Mensenrechten in Heerlen ondanks Corona succesvol

 

Dag van de Mensenrechten in Heerlen ondanks Corona succesvol.

Het organiseren van de jaarlijkse Amnestyschrijfactie ‘Write for rights’ op 10 december 2020 kon deze keer niet volgens het normale draaiboek gebeuren. U begrijpt: de corona-maatregelen. Op de eerste plaats was het lange tijd de vraag of de schrijfactie wel kon doorgaan. De vaste locatie in het SCHUNCK-Glaspaleis was gesloten. 

Maar de Rechten van de Mens blijven altijd van kracht! Gelukkig kon de schrijfactie dit jaar worden gehouden van 13.00 tot 20.00 uur in ‘De Twee Gezusters’ (Luciushof). Corona-veilig aan tafels op de voorgeschreven afstand van anderhalve meter en met een maximum aantal personen. Om verder contact via uitwisseling van papier te voorkomen was er voor iedereen die meedeed een aparte envelop met tien voorbeeldbrieven, een eigen pen, briefpapier enz. Dat alles resulteerde aan het einde van de dag in: 178 brieven en 118 kaarten voor de 10 personen waarvoor geschreven kon worden. En dat waren er meer dan verleden jaar 2019 namelijk 151 brieven en 33 kaarten. 

Niet meegeteld zijn de schrijfacties die thuis werden uitgevoerd door mensen die de informatie rechtstreeks van de website van Amnesty International haalden.

De traditionele fakkeltocht door het centrum van Heerlen bleek vanwege Corona niet mogelijk, omdat het risico te groot was dat er teveel mensen op één plek bij elkaar kwamen. Maar omdat hier ook sprake is van vrije meningsuiting en demonstratie, werd het door de Gemeente Heerlen wel toegestaan om in kleine groepjes in het centrum van Heerlen te gaan staan. Even na 17.00 uur werd door een kleine twintig personen met fakkels, spandoeken en borden in drie groepjes aandacht gevraagd voor de ‘Rechten van de Mens’ en de schendingen daartegen.

Die aandacht die kregen ze was misschien wel meer dan bij de traditionele fakkeltocht, want nu bleef een aantal voorbijgangers geïnteresseerd staan en vragen naar de bedoeling van deze ‘Dag van de Rechten van de Mens.

De activiteiten ter gelegenheid van Mensenrechtendag op 10 december in Heerlen waren zeker de moeite waard! Voor meer informatie over het werk van Amnesty International Parkstad kunt u zich wenden tot Kees van Veen, Amnesty International 637 Parkstad Limburg, e-mailadres: c.van.veen@home.nl en/of telefoonnummer 06 42 31 18 35. Hij bedankt ook iedereen, die geholpen heeft. 



Geen opmerkingen: