vrijdag 4 februari 2011

Campagne voor Eerste Kamer lokt ook PVV-stemmers?

Veel partijen, vooral uit het linkse kamp, leggen er de nadruk op dat bij de aanstaande verkiezingen voor Provinciale Staten ook de Eerste Kamer weer gekozen wordt. Het lijkt wel het belangrijkste besluit van PS in de hele periode? Nu is de samenstelling van de Eerste Kamer van wezenlijk belang voor de politieke verhoudingen en de daadkracht van het kabinet met zijn gedoogde coalitie.

Maar is het zo verstandig om zo veel aandacht aan besteden aan de Eerste Kamer? Want de PVV-stemmer hoort / leest dit ook. Ik schat in dat het de gemiddelde PVV-stemmer niet zo veel uitmaakt waarover en wat Provinciale Staten beslissen (als ze al weten wat PS doen). Met het bericht dat ruim 25 % van de PVV-stemmers denkt dat Geert Wilders minister is, is bij mij de PVV-stemmer niet in aanzien gestegen.

Waarschijnlijk zouden veel PVV-stemmers niet gaan stemmen als er niet zoiets belangrijks als het landsbelang aan de orde zou zijn: het steunen van de landelijke PVV via de Eerste Kamer. Deze aandacht zal dus ook de opkomst van PVV-stemmers verhogen. En dan mist de campagne voor een andere Eerste Kamer zijn doel. Misschien moet je de PVV-stemmer niet veel slimmer maken dan dat ie al is.

Geen opmerkingen: