zondag 6 februari 2011

50Plus Limburg profileert zich bijzonder ongenuanceerd.

Op 4 februari jl. staat in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad een paginagroot interview met Albert Leppers, lijsttrekker van 50Plus voor de verkiezingen van Provinciale Staten in Limburg. Een interview zoals je mag verwachten van een nieuwkomer die bij de eerste peiling 4 zetels of wel dik 8 % krijgt toegeworpen. Blijkbaar is 50Plus voor veel ouderen een aansprekende naam. De partij heeft nog geen op Limburg toegesneden verkiezingsprogramma. Hoe kan je je dan onderscheiden van de andere partijen?

Om zich een plekje binnen het politieke spectrum toe te eigenen dat zo uniek is dat er op je gestemd wordt, moet men zich fors profileren. Nuanceren hoeft blijkbaar niet als men zich tot het grote publiek richt. Afgeven op de politici van de gevestigde politieke partijen dat het “carrièrejagende politici” zijn, “allemaal dertigers en veertigers” en “zij verwijten de ouderen de misère waarin Nederland zit”. Maar met het afkatten van de ambtenaren erbij (wat door meerdere partijen gebeurt), is dit echter niet voldoende.

“Oudere nu zondebok” is de kop van het artikel. “Mensen zijn altijd op zoek naar zondebokken” (wat een mensbeeld). “Geert Wilders (waar Albert Leppers niets van moet hebben) vindt die bij de moslims.” En dan komt het: “Zoals in de geschiedenis de joden en de zigeuners zondebok waren”. Deze vergelijking gaat volledig mank. Ook al refereert Leppers niet naar de tweede wereldoorlog, dan nog staat de situatie van de ouderen nu in geen verhouding tot de vroeger zeer ernstige discriminatie van joden en zigeuners. Leppers doet hiermee bijzonder populistische uitspraken (waarin hij zich dus niet van Geert Wilders onderscheidt).

Ik stel er hier een uitspraak tegenover van Luc Soete, hoogleraar economie aan de Universiteit Maastricht, gedaan in onze regionale kranten van 9 oktober 2010. In zijn commentaar op het nieuwe ‘zilvergrijze’ regeerakkoord van CDA en VVD constateert hij dat vooral de ouderen worden gefaciliteerd en dat alles wat jong en innovatief is, het gelag moet betalen: “Wat de jongeren in de categorie 25 – 40 jaar de rest van hun leven aan belastingen en premies moeten afdragen, is veel meer dan ze ooit zullen ontvangen in de vorm van uitkeringen en publieke voorzieningen als zorg en onderwijs. En dit alles ter faveure van de babyboomers zoals u en ik die tot aan hun dood miljarden aan pensioenpremies, ouderenzorg en meerwaarde op huizen zullen opstrijken”.

Ik hecht heel wat meer geloof aan professor Luc Soete dan aan de lijsttrekker Albert Leppers van 50Plus. Ook al behoor ik blijkbaar qua leeftijd inmiddels tot zijn doelgroep. Maar belangrijker is dat er geen overdreven onderscheid wordt gemaakt tussen leeftijdsgroepen en dat groepen niet tegen elkaar worden uitgespeeld, in de politiek niet en in onze samenleving niet.

Geen opmerkingen: