dinsdag 23 december 2008

Nieuwe werkgroep Millenniumdoelen?

Nieuwe werkgroep Millenniumdoelen?

Heerlen heeft zich tot doel gesteld Millenniumgemeente te worden. Daar heb ik al eerder over bericht (zie Vanaf de Zijlijn nr. 9 11-8 en het bericht op mijn weblog van 18 november 2008). Voor een deel ligt de uitvoering op het bordje van de gemeente. De gemeente zal zich dan ook spoedig bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten aanmelden.
Maar de inhoud moet nog gestalte krijgen. Daarover heeft op 21 november een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder Peter van Zutphen plus enkele ambtenaren en enkele vertegenwoordigers van HeerlenMondiaal. Duidelijk is dat het gaat over twee sporen: acties en activiteiten van de gemeente zelf én gericht op bewustwording van de Heerlense bevolking. In beide gevallen wil de gemeente HeerlenMondiaal ‘inzetten’. (Zelden zo’n complimenteuze peptalk van Peter van Zutphen gehoord.)

De gemeente kan zelf weinig menskracht vrijmaken. Peter van Zutphen ziet dan ook graag dat HeerlenMondiaal met initiatieven komt en daarmee rechtstreeks de verschillende ambtelijke diensten benadert. Er komt wel een algemeen ambtelijk aanspreekpunt, maar verder geen ambtelijke werkgroepen of andere bureaucratie. HeerlenMondiaal mag min of meer aangeven of de gemeente doet wat de gemeente moet doen. En suggesties en voorstellen doen. De verschillende afdelingen zullen wel beoordelen of het haalbaar is. Deze werkwijze is voor HeerlenMondiaal nieuw en moet zich nog bewijzen. We hebben toegezegd het een jaar te proberen.
Inmiddels hebben we ook al een uitnodiging gekregen om mee te denken over het klimaatbeleid. Dit heeft natuurlijk ook zijn verwevenheid met de Millenniumdoelen.

Het tweede spoor is wat meer bekend terrein: bewustwording creëren en activiteiten bevorderen over de Millenniumdoelen. Dat hoort tot de hoofdtaken van HeerlenMondiaal. De gemeente stelt daarvoor voor 6 jaar € 3.000 ter beschikking. Het is niet de bedoeling dat daarvoor goede doelen worden gezocht, maar dat er hier in Heerlen acties en activiteiten mee worden ondersteund op het gebied van tenminste een van de Millenniumdoelen. Die kunnen op zich wel fondswerving beogen, maar het gemeentelijk geld is dan ondersteunend of onkosten drukkend.
We hebben wel nog aangegeven dat de bron van de nu bedoelde gelden al bestemd was voor projecten die samenhangen met de koffieacties die een werkgroep van HeerlenMondiaal dit jaar heeft georganiseerd. Daar bleek van gemeentezijde nooit een beslissing over te zijn genomen, maar er zijn wel duidelijke toezeggingen gedaan. Peter van Zutphen heeft toegezegd dat nog te laten onderzoeken en hierover alsnog een beslissing te nemen. Die wachten we dan af.

HeerlenMondiaal gaat een werkgroep in het leven roepen die invulling gaat geven aan beide sporen. Dan doen we niet alleen omdat HeerlenMondiaal eigenlijk hiervoor onvoldoende menskracht heeft. Minstens zo belangrijk is dat er nieuwe mensen aan dit nieuwe thema gaan werken. Dat brengt wellicht ook nieuwe ideeën met zich mee.
Hoewel de voorbereiding nog moet plaatsvinden, nu al een aankondiging voor een discussieavond over Heerlen Millenniumgemeente; en wel op donderdag 5 maart 2009 om 19.30 uur in de grote zaal van de Luciushof (Centrum voor Diversiteit), Putgraaf 3 in Heerlen. Dan zullen inhoud en organisatie weer wat meer gestalte moeten krijgen.
S.v.p van te voren even aanmelden bij Wim van Kempen, secretaris van HeerlenMondiaal, tel.nr. 5722505 of e-mailadres: wimvankempen@kpnplanet.nl.

Geen opmerkingen: