zaterdag 13 december 2008

In goede herinnering: Mohamed Ben Moussa

Mohamed Ben Moussa is vanaf 1994 t/m 2005 actief geweest voor GroenLinks in Heerlen. De eerste vier jaar als fractieassistent en vanaf 1998 als raadslid. De eerste jaren van zijn raadslidmaatschap was hij naast de wethouder enig raadslid. En dat bij aanvang in een 19 – 18 meerderheid. Die tijd was politiek niet eenvoudig, zeker niet voor een beginnend raadslid, maar wel moedig van hem. Vanaf oktober 2000, toen wethouder Paul Simons was afgetreden, heb ik hem vergezeld. In december 2005 verliet hij de GroenLinks fractie en sloot zich aan bij Leefbaar Heerlen. Daarvoor is hij ook deze periode raadslid geworden. Mohamed is altijd met voorkeurstemmen gekozen geworden, waarbij mag worden aangenomen dat hij veel stemmen kreeg vanuit de Marokkaanse gemeenschap.

Tot zijn vertrek is hij altijd een heel loyaal GroenLinks raadslid geweest. Hij werkte onopvallend, was zeker geen dossiervreter maar oordeelde met zijn hart. Binnen de fractie stelde hij zich bescheiden op. Maar als hij twijfelde of een andere mening had, liet hij van zich horen. Mohamed was een fijne collega, aimabel, een politieke vriend.
Toen GroenLinks in Heerlen in 2006 de gemeenteraadsfractie wilde vernieuwen en hem geen plaats op de kandidatenlijst meer aanbod, heeft hij terecht gekozen voor zijn natuurlijke achterban. Hij is immers ook toen weer gekozen met voorkeurstemmen.

Hoewel zijn werk voor GroenLinks belangrijk was, betekende hij wellicht nog meer voor de Marokkaanse gemeenschap in Heerlen. Mohamed was een van de weinige allochtone raadsleden. Hij was daarmee een bruggenbouwer. Veelal achter de schermen was hij de stem voor veel allochtonen en probeerde hij hun belangen te behartigen. Men was trots op hem, maar er waren ook hoge verwachtingen. Zijn bijdrage aan de integratie en aan onze multiculturele samenleving is groot, vooral ook omdat hij altijd werkzaam is geweest daar waar culturen elkaar raken en overlappen. Dat was al het geval via zijn werk indertijd bij de Limburgse Immigratie Stichting (later Symbiose), maar ook via zijn bestuurslidmaatschap van de Heerlense Moskee Nour.

Mohamed is op 10 december op 65 jarige leeftijd plotseling overleden. Maar die leeftijd gaf je ‘m niet. Hij was voor mij een stuk jonger. Mohamed was een gelovig mens. Moge hij bij Allah rust en vrede vinden.

Harrie Winteraeken.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn oom Ben Moussa is naast het verlies voor zijn vrouw, kinderen en de familie tevens een verlies voor de Marokkaanse gemeenschap van Heerlen en daarbuiten.

We missen hem verschrikkelijk, maar hij zal altijd in ons hart en herinneringen bij ons zijn. Zijn lach zullen we nooit vergeten. Want dat is wat hij altijd deed: lachen.

Oom Ben Moussa, rust in vrede.

Je nichtje Sanae

Harrie Winteraeken zei

Dag Sanae,
dankje voor je reactie. Ik wens je en je familie heel veel sterkte met het dragen van het verlies van je oom Mohamed. Dat je hem in dierbare herinnering mag houden. Dat zal ik ook doen, maar dan als politieke vriend.
Harrie

Ilham Feddahi zei

Ik mis mijn oom nog elke seconde van de dag! Het is al 1.5 jaar geleden, maar de pijn is nog aanwezig.

Mijn leven is niet compleet zonder jou! Mis je grapjes, je lach, je liefde....we missen een puzzelstukje in ons leven.

Allah SWT heeft je zonder twijfel de mooiste plek in het paradijs gegeven inshallah!

Uit het oog, maar nooit uit het hart!

Ik hou van je!

Liefs je nichtje Ilaham

Harrie Winteraeken zei

Dag Ilaham,
dankjewel voor je lieve bericht. Fijn dat je nog veel dierbare herinneringen aan hem hebt. Je oom Mohamed was ook een goed mens, die zich voor zijn naasten en gemeenschap altijd heeft ingezet.
Groet,
Harrie Winteraeken

Ilham Feddahi zei

Hallo Harry,

Bedankt voor deze warme heringeringen! Hij was een prachtmens met een hart van goud en er gaat geen moment voorbij dat hij niet bij ons is! De wond is nog erg vers. Ik weet dat veel mensen hem nog missen en hem altijd zullen missen.

Groet Ilham