zaterdag 30 augustus 2008

Presentatie WASHEC Kajiado Kenia

aankondiging:

Limburgse waterexpertise in Kajiado-Kenia

Ten zuiden van de hoofdstad Nairobi realiseert WML in samenwerking met onder andere Waterschap Roer en Overmaas een water- en sanitatieproject voor het district Kajiado in Kenia. Op maandagavond 15 september om 19.30 uur presenteren Jan Kragt (WML) en Harrie Winteraeken (WRO) deze Limburgse ontwikkelingssamenwerking in het Centrum voor Diversiteit in Heerlen.

Grote afspraken zoals de Millenniumdoelen en het Verdrag van Schotland lijken zo veraf. De bedoelingen van “2008: Jaar van de Sanitatie” zijn niet veel minder abstract. Toch wordt daar heel concreet uitvoering aan gegeven, niet alleen door waterprins Z.K.H. Willem–Alexander. WML en Waterschap Roer en Overmaas hebben zo’n concreet project: WASHEC Kajiado. WASHEC betekent WAter, Sanitation, Health & Environmental Conservation ofwel water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en beheer en bescherming van het landschap.

Kajiado is een plaats en een district in Kenia ten zuiden van de hoofdstad Nairobi. Dit grote district strekt zich uit tot de Kilimanjaro en de grens met Tanzania. Er wonen vooral Maasai, een volk van veehouders. Het gebied heeft twee regenseizoenen. WML heeft zowel in Kenia als in Nederland partners voor deze ontwikkelingssamenwerking. In Kenia zijn dit AMREF – Flying Doctors en The Green Belt Movement. In Nederland werken Aqua for All, AMREF Nederland en het Waterschap Roer en Overmaas mee in dit project.

Dit project gaat ongeveer vijf jaar duren. Momenteel formuleert WML de precieze omvang en inhoud van de technische ondersteuning. De technische ondersteuning bestaat vooral uit het realiseren van concrete, duurzaam functionerende watervoorzieningen zodat voor veel mensen schoon water beter beschikbaar komt. Maar WML wil ook kennis en ervaring aanbieden aan de partners aldaar, zodat zij beter in staat zijn zelf goede voorzieningen te realiseren en te behouden. Daarvoor heeft een delegatie vanuit Nederland van 25 mei tot en met 10 juni dit gebied bezocht.

Jan Kragt, projectleider van WML, en Harrie Winteraeken (Waterschap Roer en Overmaas en voorzitter van HeerlenMondiaal) vertellen op maandag 15 september met begeleidende beelden hoe dit project bedoeld is en wat hun ervaringen tijdens het bezoek waren. Ze gunnen u een blik achter de schermen van een modern ontwikkelingsproject. De presentatie over dit Limburgs waterproject vindt plaats in het Centrum voor Diversiteit, Putgraaf 3 in Heerlen, aanvang 19.30 uur.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met:

· Jan Kragt, WML, tel. 043 – 880 86 92
· Harrie Winteraeken, WRO, tel. 046 - 420 57 66

Geen opmerkingen: