dinsdag 19 augustus 2008

Koude oorlog machtsstrijd moet eindigen!

Koude oorlog machtsstrijd moet eindigen!

Het leek te beginnen met de inval van Georgische troepen in de relatief autonome provincie Zuid-Ossetië. Daarmee koos president Sjaakasjvili voor gewelddadig ingrijpen. Sjaakasjvili koos dus niet voor een vredelievende oplossing ten opzichte van zijn eigen burgers. Dat was ook uit tactisch oogpunt dom en getuigt niet van enig reëel inschattingsvermogen in je opponenten. Rusland zat op een aanleiding te wachten. Want de kiem voor dit conflict is al veel ouder.
De Russen sloegen ouderwets onbeholpen hard terug. Buiten proportioneel. Maar blijkbaar is nog steeds gewelddadig ingrijpen het enige antwoord dat Rusland kent op militaire provocaties. En Rusland denkt ook nog even traditioneel in “invloedssferen”.

Maar president Sjaakasjvili is ook een foute pion. Na zijn als positief ervaren machtsovername blijkt dat hij in de loop van de tijd een gecorrumpeerde machthebber is geworden. Een man die tegenwoordig zeker niet automatisch de onverdeelde steun van het westen verdient. Het westen is wel vaker weinig kieskeurig in zijn keuze van bondgenoten, waarbij vaker het oude motto geldt: “De vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden”.
Georgië wordt op het schaakbord van de globale machtspolitiek gebruikt door het een NAVO – lidmaatschap voor te houden. Daarmee schopt de NAVO Rusland hard tegen de schenen. Voeg daarbij het zeer provocerende gedrag van de Verenigde Staten door een raketschild te willen plaatsen in Polen en Tsjechië. Dan blijkt niet alleen dat het koude oorlogsdenken volledig terug is, maar dat de oorzaken daarvan zowel bij oost als bij west liggen.

Moderne globale politiek zou niet moeten teruggrijpen op het oude koude oorlogsdenken en de machtsstrijd tussen oost en west. Tientallen jaren vredespolitiek en toenadering worden hiermee in de waagschaal gesteld. Deze escalatie moet worden bestreden. De NAVO en Rusland moeten elkaar weer de hand toereiken. Daar is de wereldvrede veel meer mee gediend.

Harrie Winteraeken
voorzitter Vredesplatform Heerlen

Geen opmerkingen: