maandag 11 augustus 2008

Politici moeten relativeren

Politici moeten relativeren

Het komt vaker voor de politici van de Partij voor de Vrijheid mij provoceren. Nu dus ook. Tweede kamerlid Fleur Agema, een van de slippendragers van Geert Wilders, en wellicht ook door hem ingefluisterd, stelde: “Relativeren is afstompen”. De PVV heeft niets met relativeren en nuanceren. Ze willen niet relativeren. Dat is hun handelsmerk. En ze weten dat ze alleen met ongenuanceerde uitspraken de publiciteit blijven halen.

Maar relativeren en nuanceren zijn essentiële waarden in de politiek. Je moet alles beoordelen in zijn juiste proporties of verhoudingen. Erover nadenken. Nadenken over de zaken die je niet ziet, in plaats van ondoordacht te benoemen wat je wel oppervlakkig waarneemt. Daarbij hoort ook het afwegen in bijvoorbeeld percentages hoeveel delen voldoen aan je stelling en hoeveel niet. Er dient een altijd een vergelijking plaats te vinden. Problemen en oplossingen bekijken in relatie tot andere problemen en oplossingen. En stel je voortdurend de vraag: “Klopt mijn standpunt feitelijk?”

PVV-ers roepen dus willens en wetens maar wat. Ze weigeren na te denken en wegen niet af. En daarbij schuiven ze ook iedere verantwoordelijkheid voor de eigen opmerkingen van zich af. En de kiezers van de PVV, die zijn daar blijkbaar tevreden mee. Slim, hè?

HWi

Geen opmerkingen: