zondag 1 september 2019

Geen fregat naar Straat van Hormuz: antwoordbrief ministerie BUZA


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het zoeken naar diplomatieke oplossingen vanuit Nederland nog uitdrukkelijk open in het conflictgebied van de Straat van Hormuz. Het sturen van een fregat is nog geen uitgemaakte zaak. Dat berichtte het ministerie in een antwoordbrief aan het Vredesplatform Heerlen (zie verderop in deze blog).



Datum 27-08-2019

Betreft: antwoordbrief Vredesplatform Heerlen

Geachte heer Winteraeken,

Graag wil ik u bedanken voor uw brief van 14 augustus 2019. Via deze weg hoop ik u van een antwoord te voorzien. Op 9 juli 2019 ontving het kabinet een schriftelijk verzoek van de Verenigde
Staten waarin Nederland werd gevraagd om met daarvoor geschikte middelen een bijdrage te leveren aan het waarborgen van vrije en veilige doorvaart en doortocht in de Straat van Hormuz en Golf van Oman. Op 15 juli 2019 is de Kamer door de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Defensie hierover middels een Kennisgevingsbrief geïnformeerd.

In de genoemde Kennisgevingsbrief werd vermeld dat het kabinet onderzoekt of een Nederlandse bijdrage ter bevordering van de maritieme veiligheid in en rondom de Golfregio wenselijk en mogelijk is. Dit is een gebruikelijke stap ingeval van de ontvangst van een dergelijk verzoek. Gedurende dit onderzoeksproces worden onder andere de mogelijke risicofactoren en de daaruit voortvloeiende opties voor een eventuele Nederlandse deelname in kaart gebracht.

In het onderzoek wordt daarnaast nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzame diplomatieke initiatieven gericht op het voorkomen van verder oplopende spanningen in de regio. Zodra het onderzoek naar een mogelijk Nederlandse bijdrage in de Golf daartoe aanleiding geeft, zal de Kamer verder worden geïnformeerd over het besluit om wel of niet op het verzoek in te gaan.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wil u bedanken voor de door u getoonde betrokkenheid.

Met vriendelijke groet, Directie Veiligheidsbeleid.

www. nederlandwereldwijd.nl
DVB@minbuza.nl

Geen opmerkingen: