donderdag 12 september 2019

24-9 Tegenlicht Meet Up: In de ban van het bos

Veertiende VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen:
‘In de ban van het bos’.

Dinsdag 24 september 2019, vanaf 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

We pakken op 24 september na een relatief lange zomerperiode weer de draad op met VPRO Tegenlicht Meet Ups in Heerlen. Daarbij heeft de eerstvolgende Meet Up een dubbele primeur. Enerzijds zullen we de dan zeer recente uitzending van Tegenlicht op 8 september vertonen: ‘In de ban van het bos’. En daarbij zal de inleiding worden verzorgd door Tomas Kaan. Hij is de regisseur van deze Tegenlicht-documentaire.

Bossen maken de aarde en het klimaat leefbaar en stimuleren biodiversiteit. Maar de moderne mens pakt en kapt (vorig jaar nog 12 miljoen hectare bos) en veroorzaakt een ecologische crisis die zijn weerga niet kent. In deze aflevering staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal. Elke boom vertelt een verhaal en elk oud bos is ook een blauwdruk voor een gezonde menselijke samenleving; niet homogeen, maar divers en complex. VPRO Tegenlicht bezoekt daarom de laatste oerbossen van Noord-Amerika en gaat – voor het te laat is – te rade bij de bomen in het bos.

Tijdens het daaropvolgende gesprek zullen we verder kijken dan Noord-Amerika. Wat zijn de gevolgen van het grootschalige kappen van tropische regenwouden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. En wat zien we in onze Zuid-Limburgse omgeving aan tendensen en initiatieven? Van bijmenging van biobrandstoffen tot natuurontwikkeling? Vertegenwoordigers van de natuur- en milieubeweging worden specifiek uitgenodigd om aan dit gesprek deel te nemen.

Geen opmerkingen: