zaterdag 31 augustus 2019

5-9 Café Mondiaal: Heerlen 60 bevrijd, toen en nu?



Persbericht

 
Café Mondiaal, 60ste aflevering
Donderdag 5 september, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: Heerlen 75 jaar bevrijd, toen en nu?

Op 17 september 2019 viert Heerlen dat het 75 jaar geleden is bevrijd van het regime van Nazi-Duitsland. Een herdenking waard. We kijken deze Café Mondiaal met wat oudere mensen terug naar dat voor Heerlen historische moment, dat voor deze mensen ook persoonlijk het navertellen waard is.
Maar we kijken ook naar het heden. Wat betekent de Heerlense Bevrijdingsdag nu nog voor ons? Er zal nog eeuwige dankbaarheid zijn naar onze bevrijders toe. Dat geldt zeker voor de geallieerden van toen. Maar de wereld is sindsdien veranderd en daarmee onze kijk nu op de naties die toenmalig de geallieerden vormden.
Met het opzeggen van het INF-verdrag tegen de verspreiding van kernwapens voor de middellange afstand stevenen we af op een nieuwe koude oorlog? Rusland is al lang weer onze grootste vijand. De Verenigde Staten van Amerika onder president Donald Trump, zijn nog steeds onze beste vrienden?  

Deze vragen komen aan de orde tijdens de eerstvolgende Café Mondiaal op 5 september. Na een korte inleiding door Henk Dado van het Vredesplatform Heerlen starten we de dialoog met elkaar om antwoorden te vinden en wellicht verbanden te zien die eerder verborgen waren.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Henk Dado van het Vredesplatform verzorgt de kort inleiding. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

·         Het Vredesplatform Heerlen is tevens ‘Ambassade van Vrede’ van PAX.

·         Korte toelichting INF-verdrag: het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en oorspronkelijk de Sovjet-Unie, nu Rusland. Het werd getekend op 7 december 1987 door de president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov namens de Sovjet-Unie.
Het verdrag verbiedt beide wereldmachten nucleaire en conventionele raketten alsmede kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te produceren. Lucht- of zee-gelanceerde rakketten vielen niet onder dit verdrag. De bestaande raketten moesten op 1 juni 1991 vernietigd zijn. Op die datum waren er in totaal 2692 van zulke wapens vernietigd, 846 van de Verenigde Staten en 1846 van de Sovjet-Unie. Beide landen zijn in hetzelfde verdrag overeengekomen dat ze elkaars militaire installaties mogen inspecteren.
Op 2 februari 2019 schortte president Donald Trump de uitvoering van de Amerikaanse verdragsverplichtingen op wegens vermeende schendingen door Rusland. Een dag later werd ook door Rusland het verdrag opgeschort.


Geen opmerkingen: