zondag 17 maart 2019

Provincie heeft veel invloed op ons dagelijks leven.


De Provincie Limburg heeft vergaande invloed op ons dagelijks leven.

Het Café Mondiaal van 14 maart jl. had als thema: ‘willen de partijen een duurzame provincie?’. Voor het politieke debat heb ik (als ‘neutrale gespreksleider’) een niet-volledige opsomming gemaakt van onderwerpen waar de Provincie Limburg zich op het gebied van duurzaamheid mee bezig houdt. Ik heb de onderwerpen slechts aangestipt. Elk onderwerp is weer een beleidsveld op zich. En alleen al uit deze opsomming blijkt over hoeveel belangrijke zaken de provincie beleid maakt of anderszins actief is. Met andere woorden, de Provincie Limburg heeft vergaande invloed op ons dagelijks leven. En dan bestaan op al deze onderwerpen ook nog verschillen in politiek inzicht en maken politieke partijen keuzes. Deze opsomming is daarom een verkapte oproep om te gaan stemmen. Omdat de provincie er meer toe doet dan menigeen zich realiseert.

De definitie van ‘duurzaam’ in dit verband niet zomaar ‘langdurig in stand houden’.
Duurzaam moet worden gebruikt in de geest van ‘in evenwicht met zijn omgeving’. Geen verspilling van grondstoffen maar hergebruik (circulair), vermindering van het gebruik van fossiele energie en CO2-uitstoot (klimaatverandering, energietransitie), geen milieuvervuiling (lucht, bodem en water), meer dierenwelzijn, lage ecologische voetafdruk, enzovoort.

Economische stimulering (bedrijven, innovatie, deels via het LIOF), deels via de ruimtelijke ordening (kaders: Provinciale Omgevingsvisie, provinciale inpassingsplannen). Voorbeelden: bedrijventerreinen voor vooral logistieke bedrijven, de Brightland-campussen, Heerlen heeft er een rond ICT / ABP, productie voor de wereldmarkt versus streekproducten? Toerisme en recreatie?
Een apart punt zijn de grondstoffen met hier in de buurt de zilverzandgroeves in Heerlen/Landgraaf. Veel zand wordt gebruikt voor laagwaardige doelen. Hoe nu verder?

Landbouw – voedselproducent, belangrijke economische factor, werkgelegenheid binnen de sector en in de productketen, ook sterk gericht op de export (daar maakt onze economie letterlijk winst door meer export dan import).
Maar ook een oorzaak van problemen: vervuiling van lucht, bodem en grond- en oppervlaktewater, wateroverlast, verdroging van natuur (hebben ze zelf ook last van), afname biodiversiteit (bijen), dierenwelzijn (intensieve veehouderij), kassenteelt (energie-slurpend).
Minister Carola Schouten van LNV wil naar een ‘circulaire landbouw’, maar wat houdt dat in en hoe gaan we dat bereiken?

Natuur en landschap: de provincie voert beleid (EU Natura2000 natuurgebieden, ecologische verbindingszones) en doet aan subsidiëring van natuurbeheer en –ontwikkeling. Zo is er ook het ‘soortenbeleid’ waaronder wild zwijn, bever, otter, wolf. Hoe hiermee verder?
En er is landschapsbeleid, waaronder Nationaal Landschap Zuid-Limburg: de landbouw is zicht-bepalende factor in het landschap maar is de landbouw een goede hoeder van het landschap?

Klimaatverandering – energietransitie: Chemelot staat in de top 10 van CO2-productie in Nederland, wind- en zonne-energie, energiebesparing stimulering woningen, laadpalen voor elektrisch rijden, biogas uit mest op Chemelot voor een kunstmestfabriek. Wat en waar wel en waar niet?
En wat te doen met de Limburgse Essentgelden, € 1,1 miljard? Voor verduurzaming en energietransitie?

Klimaatverandering – waterbeleid: welke keuzes worden gemaakt bij de klimaatadaptatie?
En wat is de rol van de provincie behalve het uitzetten van de beleidslijnen?

Mobiliteit verduurzamen?: de auto (de opcenten van de voertuigenbelasting is enige belasting van de provincie), vrachtauto (transport en logistiek), scheepvaart, vliegveld Beek / MAA, regisseur openbaar vervoer, fietsen en wandelen. Daarnaast is de provincie de beheerder van N-wegen, wil de A2 tussen Kerensheide en het Vonderen verbreden, legt de buitenring aan, en stelt een fietsroutenetwerk op (maar wordt daar ook genoeg in geïnvesteerd).
En hoever wil men gaan met verduurzaming? De automobilist te vriend houden? Of op zijn verantwoordelijkheid wijzen (‘pesten’)?



Geen opmerkingen: