dinsdag 26 maart 2019

4-4 Café Mondiaal: het Migratiemuseum


Persbericht

Café Mondiaal, 57ste aflevering
Donderdag 4 april, aanvang 19.30 uur.
Plaats: Het Migratiemuseum Heerlen,
Maanplein 52 – Maankwartier, Heerlen-centrum.



Gespreksthema: het Migratiemuseum wegens succes verlengd!

Het Migratiemuseum Heerlen is een tijdelijke presentatie- en ontmoetingsplek om het verleden en de actualiteit van migratie te tonen, te delen en te bespreken.
Heerlen en omgeving heeft een rijke geschiedenis van migratie en instroom van mijnwerkers en hun gezinnen uit onder andere Polen, Slovenië, Italië en Marokko. Die geschiedenis is in Limburg en in de rest van het land weinig bekend.

Daarom is het initiatief genomen voor een tijdelijk museum over de multiculturele samenleving ten tijde van de mijnen. In dit ‘pop-upmuseum’ is zichtbaar en bespreekbaar dat dit deel van Nederland al eerder heeft weten om te gaan met de komst en vestiging van heel veel nieuwkomers in zeer korte tijd in een samenleving die daar niet op ingericht was. Het Migratiemuseum werkt samen met de mensen over wie het gaat. Op zoek naar de veerkracht van toen. Onder het motto: “niet bang zijn!”.

Het Migratiemuseum Heerlen omvat een tentoonstelling die verder groeit door de inbreng van nieuwe verhalen, herinneringen en objecten. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema ‘migratie toen en nu’ kan een bijdrage leveren.

Deze Café Mondiaal start met een korte introductie, een rondleiding en tevens worden enkele portretten bekeken van de documentaire ‘Identities’. Daarna wordt hierover een gesprek gevoerd.


**************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Migratiemuseum in samenwerking met HeerlenMondiaal. Een vrijwilliger van het Migratiemuseum zal de introductie verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals gewoonlijk de gespreksleider.

·         Nu de opening van het Migratiemuseum is verlengd tot de zomer, zoekt het nieuwe vrijwilligers om het team te versterken

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand. Dit keer niet in café Pelt maar in het Migratiemuseum, Maanplein 52 – Maankwartier, Heerlen-centrum.

·         Voor meer informatie over deze Café Mondiaal kunt u terecht bij info@migratiemuseum.nl Zie ook: www.migratiemuseumheerlen.nl 






Geen opmerkingen: