zaterdag 6 december 2014

Viering dag van de mensenrechten 11 december in Heerlen; thema Irak.



Persbericht

Viering Dag van de Mensenrechten 11 december 2014 in Heerlen.

Thema: schendingen van de mensenrechten in Irak.

Amnesty International groep Parkstad Limburg organiseert in samenwerking met HeerlenMondiaal op donderdag 11 december aanstaande de jaarlijkse viering van de Dag van de Mensenrechten. Het is eigenlijk 10 december Mensenrechtendag, maar op praktische redenen, waaronder koopavond, zijn we dit jaar uitgeweken naar 11 december.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De Universele Verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.
Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet, die in deze verklaring zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

Over heel de wereld wordt door Amnesty actie gevoerd om aandacht te vragen voor de Rechten van de Mens. Ons thema in Heerlen is dit jaar de schendingen van de mensenrechten in Irak.

Programma Mensenrechtendag 11 december 2014

1.    Fakkeloptocht
17.00 – 17.45 uur: de traditionele fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen, start op de hoek van de Saroleastraat - van der Maesenstraat bij de ingang van het Coriocentrum. De optocht eindigt bij de Luciushof, Putgraaf 3. Op de grote trom na zal de optocht in stilte plaats vinden.

2.    Maaltijd
18.00 uur: In de grote zaal van de Luciushof worden soep, koffie, thee en broodjes geserveerd.


3.    Programma over de Schendingen van de Mensenrechten in Irak.
± 18.45 uur: Reeds lang voor de opkomst van de Islamitische Staat vond er een stelselmatige onderdrukking plaats van verschillende bevolkingsgroepen. De IS is min of meer een gevolg van grote tegenstellingen en de onverdraagzame houding tussen de etnische groepen in Irak. Mensen van de stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (ICMP) zullen ons hierover informeren. Na een korte inleiding over de recente grootschalige schendingen van de mensenrechten in Irak zal er ruimte zijn voor een discussie en eventuele actie.
Naar verwachting zal deze bijeenkomst rond 20 uur afgesloten worden. 


Geen opmerkingen: