dinsdag 9 december 2014

Bouwlocatie Arcus kan worden terug gegeven aan natuurgebied Terworm



Bouwlocatie Arcus kan worden terug gegeven aan natuurgebied Terworm

Er staat goed nieuws in onze kranten Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger van maandag 8 december: “Heerlen, Sittard en Maastricht krijgen elk een techniekschool” voor leerlingen van de bovenbouw van VMBO en MBO. Dit is het gevolg van een innige samenwerking en afstemming van opleidingen over deze drie steden. Mooi dus.
De techniekschool  van Heerlen wordt gehuisvest in een pand aan de Schandelermolenweg. En dat is helemaal mooi. Dat betekent dat deze techniekschool niet wordt gebouwd achter Zuyd Hogeschool in Terworm / Coriopolis. Dit terrein ontsnapt er dus aan om bebouwd te worden.

Toen de bouwplannen voor Arcus aan de Valkenburgerweg via een verkorte planologische procedure werden goedgekeurd, gold dat ook voor het terrein achter Zuyd Hogeschool. In eerdere bestemmingsplannen had dit terrein voor een groot deel de bestemming natuurgebied (mede verkregen door een besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in 1999 op basis van een beroep van mij). Het is namelijk een voor Zuid-Limburgse begrippen vrij zeldzame overgangszone van nat (bronnen) naar wat droger, waar zeer waardevolle natuur kan ontstaan. 
Door het in 2011 om een flutreden niet-ontvankelijk verklaren van Milieudefensie Heerlen (en mijzelf) ontsnapte de Rechtbank in Maastricht aan een inhoudelijke toetsing van de gevolgde procedure en de inhoud van het geldende bestemmingsplan. Hierdoor werd dat stuk natuurgebied verkwanseld.

Indertijd moest en zou Arcus het betreffende terrein hebben. Het was essentieel dat er van daaruit werd samengewerkt met Zuyd Hogeschool en in het bijzonder de technische opleidingen daar. Een afstand van wat meer dan een kilometer was absoluut onoverbrugbaar. Men dreigde zelf met de hele handel te verplaatsen naar Sittard. Wethouder Riet de Wit is toen gezwicht voor deze chantage. En nu blijkt dat het loze woorden waren. Arcus ruilt die zwaarwegende argumenten gewoon in voor andere. Ik spreek met terugwerkende kracht mijn minachting uit over het toenmalige bestuur van Arcus. Want het kan niet anders dat men toen ook al kennis had van teruglopende leerlingenaantallen met de bijbehorende geldstromen.
Voor de gemeente is dit ook een groot leermoment. Acht niet te veel op kwalitatief uitgesproken argumenten en heb geen onbegrensd vertrouwen in belanghebbenden. Weeg in de ruimtelijke ordening altijd en uitdrukkelijk algemene uitgangspunten en belangen mee.

Maar nu kan dat vermaledijde besluit worden teruggedraaid. Omdat Arcus het bouwterrein niet meer nodig heeft, kan de gemeente de bouwvergunning intrekken. Het gebied kan weer de natuurbestemming krijgen. Gemeente, geef het betreffende gebied ook daadwerkelijk terug aan de natuur door het ook als zodanig in te richten.  En daarmee een planologische fout goedmaken, iets wat niet vaak kan.

Geen opmerkingen: