woensdag 24 december 2014

Onduidelijkheid over viaduct over Buitenring bij Klingbemden - Merkelbeekerstraat




Er wordt bijzonder voortvarend gewerkt aan de realisatie van de Buitenring. Wat betreft één locatie roept dit nadere vragen op. Het betreft de plek bij de kruising Merkelbeekerstraat en de buurt Klingbemden in Brunssum. Hier wordt de Buitenring extra verdiept aangelegd en waarbij tevens een viaduct wordt gebouwd.  Zie ter illustratie de onderstaande foto die is gemaakt op 30 november jl.


In het Provinciaal Inpassingsplan Buitenring  2010 is niet gekozen voor dit viaduct. De Merkelbeekerstraat zou onder de Buitenring doorgaan die minder diep in het landschap zou worden aangelegd.
Mij is meegedeeld dat het PIP zoals dat momenteel ter goedkeuring voorligt bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, niet is gewijzigd  ten opzichte van het PIP2010. Deze wijziging zou niet zijn doorgevoerd om de tweede procedure niet te belasten met wijzigingen ten opzichte van de eerste. De wijziging was niet vrij van bedenkingen en dat kon een risico zijn voor de huidige procedure. Nu kan de Afdeling zich alleen buigen over de aspecten die eerder waren vernietigd.

De nu in uitvoering zijnde variant werd wel aangekondigd ten tijde van de eerste zitting van de Afdeling. Voor de Fietsersbond is de nieuwe bocht met een steile toerit vanuit Merkelbeek geen verbetering. Echter, toen ik hierover tijdens de zitting opmerkingen over maakte, kreeg ik te horen dat deze wijziging niet ter beoordeling voorlag omdat die niet officieel aan het plan was toegevoegd.
De vraag is of hiertoe in het PIP2012 toch een besluit genomen?
Ik heb niet de planologische procedure en besluitvorming kunnen achterhalen die op deze wijziging van het PIP van toepassing is en dus betrekking heeft op het planologisch toelaatbaar zijn van het nu in aanbouw zijnde viaduct.
Daarom heeft de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten de volgende vragen gesteld.

1.      Is de aanleg van de Buitenring nabij de kruising Merkelbeekerstraat en de bouw van het viaduct nabij de buurt Klingbemden conform het Provinciaal Inpassingsplan Buitenring zoals dat nu ter goedkeuring is voorgelegd aan de Afdeling Bestuursrechtspraak en waar de Afdeling Bestuursrechtspraak ook de schorsing voor heeft opgeheven?
2.      Zo ja, dan verzoeken wij u de betreffende tekst uit het PIP met paginanummer in uw antwoord citeren.

Zo nee, dan liggen ook de volgende vragen te uwer beantwoording voor:
3.      Op basis van welk besluit vindt de aanleg van het viaduct bij de Klingbemden plaats?
4.      Welke planologische besluitvormingsprocedure heeft dit besluit doorlopen?
5.      Heeft de besluitvorming over de verdiepte aanleg van de Buitenring nabij de kruising Merkelbekerstraat en de bouw van het viaduct nabij de buurt Klingbemden voldoende juridische borging?
6.      Zo nee, is de aanleg hiervan dan te bestempelen als illegaal?
7.      Als vraag 6. een bevestigend antwoord krijgt, bent u dan genegen om het betreffende werk te schorsen totdat de aanleg van dit deel van de Buitenring wel kan bogen op een valide planologische besluitvorming?

Daags na het stellen van de vragen werd al gereageerd door zowel de gedeputeerde Erik Koppe als een ambtenaar.
Volgens hen zit het viaduct Klingbemden in het PIP2012 en wordt het dus conform plan aangelegd. Wat niet definitief is, is de zuidelijke toerit naar het viaduct via de Klingbemden. Hier wordt een provisorische voorziening aangelegd. Dan kan alsnog worden besloten om hiervoor een aparte weg aan te leggen, in plaats via de huidige woonstraat. De brug zal wel waarschijnlijk verkeersluw worden (alleen langzaam verkeer en hulpdiensten).

Hoewel we verzocht werden om de vragen in te trekken, heb ik erop aangedrongen om ze toch te beantwoorden. Wellicht zijn antwoorden op de vragen 1 en 2 afdoende? Het wel opnemen van het viaduct in het PIP2012 is dan niet in overeenstemming met eerdere uitlatingen om in dit gebied het door PS vastgestelde PIP2010 niet te wijzigen? Maar het PIP2012 heeft wel een correcte planologische procedure doorlopen. En zo is het wel mogelijk dat het PIP2012 is gewijzigd ten opzichte van het plan dat indertijd bij de Afdeling voorlag.

Geen opmerkingen: