woensdag 24 december 2014

Armoede bestrijden? Het kan als we dat als samenleving willen.



De aanwezigheid van armoede in onze samenleving en wereldwijd staat de laatste tijd weer wat meer in de belangstelling. Het is ook december en dan zijn we ook wat vrijgeviger dan gemiddeld. Denk maar aan de recente acties voor de Voedselbank. Die Voedselbank kwam ook op 4 december ter sprake tijdens Café Mondiaal over armoede in ons land en onze omgeving. Een van de opmerkingen was dat de noodzaak van de Voedselbank een schande is voor de samenleving, maar dat deze wel behoorlijk veel mensen daadwerkelijk helpt.
Het verminderen of oplossen van armoede is niet eenvoudig maar wel een kwestie van willen. Als hiervoor in de samenleving voldoende draagvlak ontstaat, dan is een eerlijkere verdeling van de welvaart zeker mogelijk. De politiek zal er ook van werk van maken als ze door de meerderheid hierin wordt gesteund. Stapje voor stapje, maar het kan!


Marion Braad van ATD 4de Wereldbeweging sloot de discussie af met het voordragen van de getuigenis van Joseph Wresinski, de grondlegger van de ATD 4de Wereldbeweging die strijdt tegen extreme armoede. Woorden waar toch wel even bij kan worden stilgestaan.


Joseph Wresinski 17 oktober 1987


Geen opmerkingen: