maandag 20 mei 2013

Café Mondiaal 6 juni as: thema 'energie en klimaat'




Persbericht

Café Mondiaal, 3de aflevering
6 juni, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancraatsplei 48, Heerlen (Heële)

Energie en klimaat

De derde aflevering van Café Mondiaal heeft als thema Energie en klimaat. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Transition Town Parksjtad Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal.
Helmut Steeman van Transition Town Parksjtad zal bij de start van het gesprek kort uitleggen hoe nu in Nederland elektriciteit opgewekt wordt en welke gevolgen dat heeft. Hij zal goede alternatieven aandragen waarmee bovendien geld verdiend kan worden. Hij spreekt daarbij uit eigen ervaring.

Uiteraard komen ook warmtevoorziening en transport aan bod. Tevens worden actuele thema's besproken zoals de nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales, de toekomst van kernenergie, schalieolie en -gas en teerzand, de neveneffecten van biogas en biobrandstoffen, maar ook de reikwijdte van duurzame energiebronnen en energiebesparing. Tevens wordt stilgestaan bij de relatie tussen energiegebruik en klimaat(verandering).

De centrale vragen zullen zijn: hoe er in de toekomst evenwicht kan worden bereikt tussen het energiegebruik van onze samenleving en een duurzaam functioneren? Welke verwachtingen zijn mogelijk maar ook realistisch? Wat kunnen burgers zelf doen?



Achtergrondinformatie

• De organisatoren gaan ervan uit dat het risico op het veranderen van het klimaat door het gebruik van fossiele brandstoffen en in het bijzonder de uitstoot van CO2 groot is. Deze relatie is wellicht niet 100 % aangetoond, maar door de organisatoren wordt deze voldoende waarschijnlijk geacht. Daarmee volgen zij de grootst gemene deler van het IPCC (Intergovernmental Platform on Climate Chance) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (De Bilt). Dat neemt niet weg dat ook dit een deel van de discussie kan vormen.

• Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

• Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt.

• Voor meer informatie kunt u terecht bij Helmut Steeman of Harrie Winteraeken.

Helmut Steeman en Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: