donderdag 7 april 2011

Gerd Leers kiest voor menselijkheid.

Vernederlandste meisjes. Meestal dochters van asielzoekers die dreigen te worden teruggestuurd naar het land van herkomst van de ouders. Minister Gerd Leers schat in dat er ongeveer 400 meisjes zijn die zo lang zijn opgegroeid in Nederland dat zij geen binding hebben met de cultuur in het oorspronkelijke land van hun ouders. Veel van deze meisjes zijn zelfs in Nederland geboren.
In die culturen hebben meisjes en vrouwen een totaal ondergeschikte positie en worden volgens onze normen gediscrimineerd. Een aantal meisjes dreigt te worden terug gestuurd naar Afghanistan.
Niet alleen zouden die meisjes de grootst mogelijke moeite krijgen met het zich aanpassen. Een ambtsbericht dat op verzoek van Leers werd opgesteld, sprak van vernedering door leraren, mishandeling waaronder stokslagen, op straat lastig worden gevallen. Voor deze meisjes dreigt een perspectiefloos en ongelukkig leven, zo niet erger.
Wellicht wist Leers dit en vroeg hij om de bekende weg, mede om beter gefundeerd te handelen tegenover de PVV? Want de PVV is hardvochtig. Bij de PVV tellen de mensenrechten niet voor deze meisjes?

Op 8 april heeft Gerd Leers besloten dat het Afghaanse ‘voorbeeldmeisje’ Sahar met haar familie een verblijfsvergunning voor Nederland krijgt. Een terugkeer van Sahar zou door haar westerse
levensstijl zorgen voor ‘een onevenredige psychosociale druk’.
Leers heeft gekozen voor een individuele aanpak, waarbij wel vergelijkbare gevallen gelijk zullen worden bevallen. Pluspunt is dat ‘verwestering’ van Afghaanse meisjes een vast onderdeel
wordt van de beoordeling of ze mogen worden teruggestuurd. Vrees voor een onmenselijke behandeling is een van de criteria die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens noemt tegen terugsturen van asielzoekers.
Wanneer wel een beroep kan worden gedaan op ‘verwestering’ en wanneer gevraagd kan worden dat meisjes zich (nog of weer) aanpassen, blijft natuurlijk moeilijk. „Als je twee jaar oud bent, is er geen sprake van verwesterd zijn, maar als je ergens tussen de tien en achttien jaar oud bent en al acht jaar hier bent waarschijnlijk wel”, zei minister Gerd Leers in een toelichting.
Maar ook andere zaken worden meegewogen, zoals medische omstandigheden, de samenstelling van het gezin en hoe sterk de band met Nederland en Afghanistan is. Elke aanvraag zal individueel worden beoordeeld. De bewindsman denkt dat tussen de veertig en honderd meisjes zich kunnen beroepen op verwestering. Eerder noemde Leers een getal van vierhonderd meisjes die in eenzelfde situatie zouden zitten als Sahar.

Het leek erop dat Gerd Leers moest kiezen voor een crisis met de PVV als hij voorkomt dat zoveel mensen in het ongeluk worden gestort. Menslievendheid boven politiek. Gerd Leers heeft hiermee fors punten gescoord bij de Tweede Kamer, waaronder zijn CDA maar ook de VVD en de voltallige oppositie.
Zo kan steun aan het kabinet op een moment dat de PVV afhaakt op een ander moment ook tot een positieve bijstelling leiden. Want het kan niet zo zijn dat oppositiepartijen alleen het kabinet uit de brand moeten helpen als dit het kabinet goed uitkomt. Meer oppositionele inbreng is in ieder geval beter dan dat het kabinet zich volledig laat gijzelen door de PVV.
En als het weer zo lang duurt eer veel asielprocedures zijn doorlopen, dan wordt het wellicht ook weer tijd voor een tweede generaal pardon.

Maar het belangrijkste winstpunt is dat ook de PVV het besluit kan ‘billijken’. De stoere taal die geldt voor ‘het grote geheel’ is blijkbaar niet van toepassing als het om het beoordelen van individuele en daarmee persoonlijke gevallen gaat. Als het probleem een gezicht krijgt, dan is de keuze om meedogenloos te blijven een stuk moeilijker. De soep wordt blijkbaar ook bij de PVV niet zo heet gegeten als dat ze ‘m opdienen. Dat mag voor mij een trend worden.

Bronnen: De Pers van 7 april en Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad van 9 april.

Geen opmerkingen: