dinsdag 18 maart 2008

Voorlopig geen renovatie fietspaden langs Julianakanaal

Voorlopig geen renovatie fietspaden langs Julianakanaal

Een grondige renovatie van de fietspaden / jaagpaden langs het Julianakanaal zal voorlopig niet plaatsvinden. Een half jaar kostte het een werkgroep van Rijkswaterstaat (RWS) om deze conclusie te trekken. RWS heeft de kosten van deze reconstructie voorlopig begroot op € 4 – 5 miljoen. Dit forse bedrag wordt onder andere veroorzaakt door de lange lengte van de fietspaden en het feit dat de dijk van het Julianakanaal over grote afstanden niet berijdbaar en bewerkbaar is met zware werktuigen. Het werken met lichte of smalle machines is duurder omdat dit veel langzamer gaat.

Vanwege de hoge kosten zoekt Rijkswaterstaat bij de provincie en de gemeenten medefinanciering. Op enkele tienduizenden euro’s na heeft men die echter nog niet gevonden. Erik Eussen van RWS: “De bijdragen van andere overheden zijn nog volstrekt onvoldoende. Iedereen vindt de verbetering van de jaagpaden belangrijk, maar eigenlijk voelt niemand zich geroepen om aan deze renovatie substantieel bij te dragen”. RWS praat nog met enkele gemeenten maar heeft hier ook niet zoveel hoop. En zelf heeft RWS dergelijke bedragen ook niet op de begroting staan. Daarnaast hecht RWS waarschijnlijk (nog) niet zo’n groot belang aan de fietspaden dat ze zelf als wegbeheerder de verantwoordelijkheid en de kosten geheel op zich neemt. Het fietspad is niet nodig voor het functioneren van het Julianakanaal. En nevenfuncties zoals rechtstreekse fietsverbindingen en/of recreatieve routes vindt men ook een taak van bijvoorbeeld de gemeenten.

Wel liggen er mogelijkheden in de sfeer van het onderhoud. Daarvoor heeft RWS een onderhoudscontract. Daarbij moet op de eerste plaats worden gedacht aan het snoeien van overhangende bomen en struiken en het verwijderen van oprukkend gras dat het fietspad overgroeid. Ook het oplappen van het wegdek (kuilen, afbrokkeling) moet tot de mogelijkheden horen.
Om een goed beeld te krijgen van het benodigde (achterstallige) onderhoud kunnen de fietspaden geïnventariseerd worden, bijvoorbeeld door leden / afdelingen van de Fietsersbond. Wellicht dat hier of daar ook een knelpunt kan worden opgelost. Daarbij ligt de bal weliswaar weer op het speelveld van de Fietsersbond, maar het kan wel ertoe leiden dat het fietspad weer op veel plaatsen redelijk berijdbaar wordt.

Ik heb de afdelingen van de Fietsersbond langs het Julianakanaal een reactie gevraagd over een mogelijke inventarisatie. En als er nog goede ideeën zijn over het wel mogelijk maken van de renovatie, dan hoor ik die ook graag.

Harrie Winteraeken
(Fietsersbond, provinciaal vertegenwoordiger in Limburg)

ps.: dit bericht heb ik ook gestuurd naar Paul Wessels en Margriet van Tulder, fractievoorzitters van respectievelijk D66 en GroenLinks in Provinciale Staten van Limburg omdat zij zich in het verleden ook al hebben ingezet voor deze fietspaden.

Geen opmerkingen: