zaterdag 1 maart 2008

8 maart Internationale vrouwendag in Heerlen




8 maart: Internationale Vrouwendag 2008

Thema: Schoonheid tegen (w)elke prijs?

Rozen verwelken
Schepen vergaan
Schoonheid op elke leeftijd blijft altijd bestaan.

Mooi zijn is tegenwoordig steeds belangrijker. Ouder worden mag niet meer. Rimpels moeten weggewerkt worden. Hiervoor zijn veel dure crèmes te koop. Helpen de crèmes niet dan kun je nog altijd “botoxen”. De “make – over” programma’s zijn niet meer van de buis weg te denken. In deze programma’s laat men zien hoe “lelijke”mensen door middel van operatief ingrijpen mooier gemaakt worden. Van een lelijk eendje dat niet meer meetelt wordt je omgetoverd in een prinses die wel meetelt.
Steeds meer krijgen wij voorgeschoteld hoe mooi je kunt zijn,worden als je je maar laat helpen. Aziatische mensen laten zich opereren met als resultaat dat zij een westers uiterlijk krijgen. Waar ligt de grens? Is er een grens?

Onlangs heeft de VPRO de documentaire “ Beperkt Houdbaar” uitgezonden . Deze documentaire gaat over dit onderwerp. Duidelijk komt aan bod hoe er gemanipuleerd wordt met het feit dat men steeds meer achter het schoonheidsideaal aanholt. Tevens laat men een 15 jarige tiener aan het woord die ernstige problemen heeft met het feit dat zij een “rommelige“ vagina heeft. Dit probleem wordt door haar moeder nog eens nadrukkelijk bevestigd. De plastische chirurg in dit programma wordt er goed rijk van.
Naar aanleiding van deze documentaire heeft de werkgroep internationale vrouwendag besloten om dit thema centraal te stellen tijdens vrouwendag 2008. Door het organiseren van een forum willen wij dit bij de vrouwen onder de aandacht brengen. De samenstelling van het forum is met opzet zo breed mogelijk gemaakt, zodat het thema vanuit verschillende ooghoeken belicht kan worden.

Samenstelling Forum:
Directeur Valkenhorst Kliniek
Docente Sintermeerten
2 leerlingen Sintermeerten
Psychologe
CZ medewerkster afdeling medische beoordeling
Personeelsfunctionaris DSM
De dagvoorzitter is Moniek Quint

Het Programma:
14.00uur inloop en start kinderprogramma
14.30uur ludieke opening (optreden buikdansgroep?)
15.00uur forum met het thema
16.30uur optreden kinderen
17.00uur afsluiting
18.00uur gezamenlijk eten
19.30uur avondprogramma met optreden van “Second Thoughts”

Het eten wordt verzorgd door de kookgroep van het Centrum voor Diversiteit “Meer smaak in de keuken”. Hiervoor moet je je uiterlijk 4 maart aanmelden bij De Heksenketel, bij Ellie of Marij. 045 5615491 / 5615493, kosten € 8,00.

Zowel het middagprogramma als het avondprogramma vinden plaats in het Patronaat aan de Sittarderweg. Het kinderprogramma wordt verzorgd door “Alcander” (voorheen Tracee) en de kinderoppas door Stichting Moedercentrum De Heksenketel.

Tevens organiseert het informatieplein +2 van de Openbare bibliotheek Heerlen in het Glaspaleis van maandag 3 maart t/m dinsdag 11 maart een keuze uit de collectie over vrouwenemancipatie. Boeken over vrouwen en waarin de vrouw een hoofdrol speelt.
Op 8 maart krijgen alle vrouwen vanaf 14 jaar een kleine attentie, af te halen bij de receptie van de bibliotheek . Dit zolang de voorraad strekt.

Geen opmerkingen: