zondag 16 maart 2008

Congo centraal op Goede Vrijdag viering

Congo: van geweld en chaos naar duurzame vrede?
Goede Vrijdag - viering: Informatie - bezinning - actie
21 maart, aanvang 13.30 uur Luciushof – Heerlen

Tijdens de Goede Vrijdag viering staat dit jaar Congo centraal. Omdat de westerse camera’s doorgaans gericht staan op Irak en Afghanistan, kregen de miljoenen doden van de voorbije jaren in het Afrikaanse land in verhouding weinig aandacht.
We stellen ons nu de vraag of er in Congo een eind kan komen aan het geweld en de chaos? Wat is daar voor nodig? Hoe is Europa betrokken bij de problemen? Kan het hulp bieden?

Programma
13.30 uur: zaal open, koffie – thee
13.45 uur: Alphonse Muambi, gastspreker, over Congo vandaag
15.00 uur: afsluitende viering met gedichten en muziek
Plaats: Luciushof, Putgraaf 3
Organisatie: HeerlenMondiaal (meer info: 045-5722503)

Alphonse Muambi, woonachtig in Den Haag, was in 2006 namens Nederland internationaal waarnemer van de verkiezingen in Congo. Hiervan maakte hij een verslag: ‘Democratie kun je niet eten’, een verhaal met fotomateriaal. De heer Muambi is voorzitter van de Stichting Contact Afrika en Educatie, houdt zich bezig met thema’s op het gebied van ondermeer ontwikkelingssamenwerking, globalisering en integratie. Hij is ook Algemeen directeur van het Tolkenhuis. Aan het informatieve deel werken verder mee de heren Clément Mbayi-Kabamba en Théodore Masela Bula uit Maastricht

Groepen en organisaties in Parkstad die zich bezig houden met mondiale thema’s vieren sinds jaren de Goede Vrijdag op Luciushof. Goede Vrijdag gaat over lijden, mensenrechten, strijd en inzet, verbondenheid en solidariteit. De naam van Jezus van Nazareth is verbonden aan deze dag. Iemand die te maken kreeg met bruut geweld, zoals zovele mensen voor hem en na hem. Hij is ook een persoon die ons laat zien wat onderlinge verbondenheid en solidariteit kan betekenen.

Geen opmerkingen: