dinsdag 27 februari 2007

Het gaat om de inhoud, ook in Parkstad Limburg

GroenLinks onderscheidt zich van anderen! Vooral ten opzichte van het gevoerde beleid van het college van gedeputeerde staten en de coalitie van CDA – VVD – PvdA zal er veel moeten verbeteren. Voor het complete programma en andere standpunten verwijs ik u naar de website www.groenlinks.nl/lokaal/limburg.html

Enkele punten voor Parkstad Limburg:

Ruimtelijke ordening zoals het hoort en geen verrommeling van het landschap en eigenarenplanologie. Te vaak worden plannen mogelijk gemaakt omdat de eigenaar op een bepaalde plek wat wil. Er wordt dan niet gekeken of het wel de beste plek is voor zo’n initiatief. Kijk bijvoorbeeld naar de vestiging van Arcus nabij Terworm, het plaatsen van grootschalige detailhandel en een extra grote supermarkt bij het Rodastadion. De provincie moet veel beter regie voeren in de ruimtelijke ordening. Dat geldt ook voor de buitengebieden, waar te vaak bebouwing wordt toegelaten, waardoor het landschap verrommelt en daardoor belangrijk basiskapitaal van Limburg wordt aangetast.

De buitenring moet alleen daar worden aangelegd, waar deze uit oogpunt van verkeersaanbod een duidelijk oplossing biedt voor knelpunten en een verbetering betekent voor leefbaarheid en milieu. Belangrijke landschaps- en natuurwaarden zoals Kathagen, de Jeugdgrubben, de dalen van de Merkelbekerbeek en de Rode beek, de Brunssummerheide en het dal van de Anselderbeek oost van Kaalheide mogen niet worden aangetast. Het (financiƫle) akkoord tussen provincie en gemeenten moet worden herzien.

GroenLinks is een sterke voorstander van het openbaar vervoer. (Altijd geweest en ik mag mij ook voldoende ervaringsdeskundige noemen) De marktwerking en de aanbesteding aan Veolia hebben geleid tot een ernstig kwaliteitsverlies. We zullen er ons voor moeten inspannen dat Veolia wel een beter openbaar vervoer aanbiedt, zoals ze hebben beloofd.

Geen opmerkingen: