dinsdag 20 februari 2007

Essentdivident is van de burgers!

De discussie over het divident van Essent is weer opgelaaid. De gemeenten en de provincie willen zelfs graag een extra divident (van € 200 miljoen) om de kas te spekken. Dat is leuk voor de bestuurders om leuke en ook wel goede dingen mee te doen, maar helemaal juist vind ik dat niet. Essent houdt met zijn energieprijzen blijkbaar structureel rekening met een forse dividentuitkering. Dit lijkt daarbij op een verkapte belastingheffing, waarbij burgers van een gemeente met weinig Essent-aandelen de gemeenten met veel aandelen en de provincie sponsoren. Het is gewoon oneigenlijk gebruik van de beurs van de burger. Dus uit dit oogpunt zou streven naar lagere tarieven zo gek nog niet zijn.

Dat probleem wordt mijns inziens erger als (het moddervette) Essent onverhoopt geprivatiseerd en verkocht wordt. De forse prijs die de nieuwe aandeelhouders voor Essent moeten betalen zal zich weer vertalen in hogere tarieven. Daarbij zullen die nieuwe aandeelhouders graag weer winst maken, ook dat kan alleen met hoge tarieven.
Het is nog zeer de vraag of een privatisering van de energiebedrijven wel zo gunstig voor de burger uitpakt. Efficienter werken en concurrentie voor lagere tarieven? Ik ben bang dat de balans anders zal uitvallen.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: