donderdag 8 februari 2007

GroenLinks: vestig EDCO op bedrijventerrein

persbericht

GroenLinks: vestiging EDCO kan beter op een bedrijventerrein

De GroenLinks fractie in provinciale staten heeft forse kritiek op het plan om de handelsonderneming EDCO te vestigingen in het gebied De Meer tussen Melick en Herkenbosch. De aanbieding van 400 banen en realisering van 200 ha nieuwe natuur klinken in eerste instantie heel aanlokkelijk, maar het plan werpt ook veel vragen op. GroenLinks denkt dat EDCO beter op een bedrijventerrein kan bouwen, bijvoorbeeld bij St. Joost in Echt, Venlo of Heerlen als Roermond niet elders plek heeft.

Het beoogde gebied De Meer maakt deel uit van de groen- en natuurzones rondom Nationaal Park De Meinweg en de open gebieden rondom Melick en Herkenbosch. Het heeft hoge landschappelijke waarden. Het is een relatief kleinschalig landbouwgebied van zo’n 30 ha dat is omzoomd met bossen en landschapselementen. Het gebied De Meer bevat schaars voorkomende overgangen van droge naar natte bodemomstandigheden. Daarom zijn er in dit gebied hoge potentiĆ«le natuurwaarden aanwezig. Volgens GroenLinks zou het gebied in aanmerking moeten komen voor bijvoorbeeld agrarisch natuurbeheer.

GroenLinks spreekt het vermoeden uit dat het gebied De Meer doelbewust onvoldoende beschermd is omdat gedeputeerde Ger Driessen en wethouder / statenlid Jos van Reij het gebied ondanks de aanwezig landschappelijke waarden willen gebruikten voor een bedrijventerrein.

GroenLinks constateert dat 25 ha een erg grote oppervlakte is. Volgens de gepresenteerde prognose zouden 400 arbeidsplaatsen leiden tot 16 arbeidsplaatsen per hectare. Dat is naar de mening van GroenLinks veel te weinig. Uit oogpunt van een zuinig ruimtegebruik zou 5 keer zo veel een redelijk aantal zijn. EDCO zou meer de hoogte in moeten, in plaats van zich breed maken en dus met zo’n 5 ha (nog een grote lap grond) moeten uitkomen. GroenLinks vraagt GS of deze verkwisting nog is te herstellen.

De genoemde € 10 miljoen lijkt veel maar is het niet. Het komt overeen met € 40 per m2. Als dit de totale prijs is die EDCO moet betalen dan constateert GroenLinks dat EDCO de grond krijgt aangeboden voor minder dan de helft van de gebruikelijke prijs voor grond op bedrijventerreinen. GroenLinks vraagt zich dan ook af of hier sprake is dat “de schijn bedriegt” en dat EDCO vooral financieel voordeel heeft van deze locatie (veel oppervlakte voor in verhouding weinig geld).

GroenLinks denkt dat het gebied De Meer niet voldoet aan de beleidsregel dat nieuwbouw in het buitengebied (bestemming agrarische doeleinden) alleen mag plaatsvinden als opvulling van bebouwde gebieden waaronder lintbebouwing. Vestiging van EDCO in De Meer draagt op een ernstige mate bij aan de verrommeling van het landschap. GroenLinks vraagt het college van GS dan ook waarom zij hun eigen beleidsregels willen overtreden. Mocht deze transactie toch doorgaan, dan vraagt GroenLinks garanties dat die beloofde 200 ha nieuwe natuur ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd voordat EDCO mag bouwen.

GroenLinks concludeert dan ook dat EDCO beter op een bedrijventerrein kan worden gehuisvest dan in het landschappelijk waardevolle gebied De Meer.

noot voor de redactie:

De brief met vragen aan het college van gedeputeerde staten van Limburg is op te vragen bij Harrie Winteraeken, hwinteraeken@hotmail.com

Geen opmerkingen: