donderdag 8 februari 2007

Bouw Arcus niet in overgangszone Terworm

persbericht

Bouw Arcuscollege niet aan de rand van Terworm

Volgens de overeenkomst tussen de gemeente Heerlen en het Arcuscollege is een deel van de scholen gepland op twee bouwvlakken achter het gebouw van de Hogeschool Zuyd. Op de beoogde bouwvlakken, met nummers 1b en 2, is op dit moment geen bebouwing toegestaan. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft indertijd voor deze en enkele andere bouwvlakken aan de buitenkant van het bedrijventerrein Coriopolis het bestemmingsplan vernietigd.

Naast deze bouwvlakken ligt het waardevolle bronnenbos als onderdeel van natuurgebied Terworm dat een bufferzone nodig heeft. Deze bouwvlakken 1b en 2 liggen in een overgangszone, waarin een voor Zuid-Limburgse begrippen zeldzame gradiƫnt voorkomt van natte naar drogere bodemeigenschappen en daarmee een waardevolle biotoop voor een gevarieerde natuurontwikkeling.

Volgens Harrie Winteraeken is het binnengebied van het bedrijventerrein een betere plek dan de beoogde bouwvlakken. Het bestemmingsplan staat voor het binnenterrein wel bebouwing toe. De nog beschikbare oppervlakte van het binnenterrein is wat groter dan die van de bouwvlakken 1b en 2, ook in combinatie met het mogelijke initiatief van Van Straten Vastgoed dat het college van burgemeester en wethouders recent bekend maakte.

Voor het Arcuscollege heeft het binnenterrein van Coriopolis ook voordelen, vooral omdat hier verder weinig concessies hoeven worden gedaan aan de stedenbouwkundige en andere wensen van Arcus. Het genot voor Arcus van de nabijheid van en uitzicht op natuurgebied Terworm kan gelijk groot blijven (omgekeerd blijft er sprake van een massieve stenen grens van het natuurgebied). Deze verplaatsing naar het binnengebied biedt namelijk de mogelijkheid om de randzone van Terworm (de vlakken 1b, 2, 3, 4 en 5) ook in de toekomst niet te bebouwen en als overgangsgebied toe te voegen aan het natuurgebied Terworm (zoals ook de bedoeling van de uitspraak van de Raad van State is).

Harrie Winteraeken doet overigens zijn suggestie als tegenstander van de situering van Arcus op de bovengenoemde locaties. Naar zijn mening dient Arcus eigenlijk in Stadspark Oranje Nassau gehuisvest te worden. Daarenboven wijst hij het college erop dat zijn suggestie niet tegemoet komt aan de andere grote obstakels voor de vestiging van Arcus nabij Terworm, te weten de onnodige mobiliteit en daarmee verband houdend de gevolgen voor de luchtkwaliteit.

Noten voor de redactie:

Ik doe mijn suggestie in een brief van 8 februari 2007 aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen. Ik verzocht B&W hierover ook met Arcus in overleg te treden. De brief is aan te vragen via hwinteraeken@hotmail.com.

Over de interpretatie van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State over de vernietiging van de betreffende bouwvlakken van het bestemmingsplan Geleendal Eyckholt heb ik desgewenst nadere informatie beschikbaar.

Voor de goede orde deel ik u nog mede ik deze brief heb geschreven op persoonlijke titel maar in overleg met de gemeenteraadsfractie van GroenLinks, het IVN Heerlen en de afdeling Milieudefensie van Heerlen.

Geen opmerkingen: