maandag 22 januari 2007

Gedputeerde Vestjens gooit (weer) met miljoenen

Gedeputeerde Vestjes gooit (weer) met miljoenen overheidsgeld.

De marktwerking en de aanbesteding aan Veolia hebben geleid tot een ernstig kwaliteitsverlies van het openbaar vervoer. De dienstregeling moet sterk worden aangepast. Dat erkent ook gedeputeerde Mat Vestjens afgelopen weekeinde via L1 (hij gaf eerst een 8). Eerst wordt de dienstregeling geoptimaliseerd. Die eerste stap is nog op kosten van Veolia.
En daarna zal de dienstregeling regelmatig worden aangepast. Zeker als er nieuwe vervoersstromen komen. Mat Vestjens noemt als voorbeeld als er ergens een school met 1000 leerlingen komt, dan wordt het OV aangepast. Daar hebben we enkele miljoenen euro’s per jaar voor beschikbaar.

Mijn eerste reactie is dat de winst van de marktwerking en de aanbesteding van het OV hier weer verloren gaat. En daar was het toch om te doen bij de privatisering van het OV. Hadden we dus echt beter kunnen laten.
Maar Mat Vestjens gaat blijkbaar soms ook nog volkomen onnodig miljoenen ter beschikking stellen. Bijvoorbeeld in Heerlen zou het ROC Arcus met dagelijks 6000 leerlingen van de provincie best bij Terworm mogen bouwen. Dat brengt een grote OV – verkeersstroom met zich mee. Daar wil de provincie dan ook nog voor betalen. Twee keer dom dus. De provincie moet er mee voor zorgen dat Arcus op loopafstand van het NS – station in Heerlen (Stadspark Oranje Nassau) wordt gevestigd. Dat spaart tientallen bussen uit. Dan kunnen die miljoenen provinciaal overheidsgeld ook aan iets beters worden besteed.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: