dinsdag 22 december 2020

Nieuwsbrief van de Stichting Chikwawafonds.

 

Stichting

Chikwawafonds

                                               


Stichtingchikwawafonds.com
Rekeningnummer:  NL60 INGB 0007295474

Kerstmis

Hoop is een lichtje in je hart

dat vandaag moed geeft en morgen kracht

Nieuwsbrief van de Stichting Chikwawafonds

Traditiegetrouw informeert de Stichting Chikwawafonds in december met een nieuwsbrief wat er afgelopen jaar op Saint Lawrence Catholic Secondary school for girls in Chikwawa in het zuiden van Malawi, is gebeurd. Hierdoor hoopt de stichting natuurlijk om interesse in en betrokkenheid bij onderwijs voor meisjes aldaar warm te houden. En is er natuurlijk de warme aanbeveling om de stichting en daarmee deze school ook financieel te (blijven) steunen. Er is momenteel via e-mail en WhatsApp heel regelmatig contact tussen de stichting en de school via het schoolbestuur, de (nieuwe) directrice en een leerkracht.

Het Coronavirus heeft ook Malawi bereikt en de school is op last van de overheid van april tot september gesloten geweest. Het derde trimester van het schooljaar is opgeschoven en de  eindigt nu in december in plaats van augustus 2020. 32 % van de leerlingen is niet teruggekeerd na de sluiting, grotendeels omdat hun ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen. Anders dan hier in Nederland kon de Malawiaanse overheid niet bijspringen en hebben de leraren maanden geen salaris ontvangen. De regering is namelijk niet in staat garant te staan voor de salarissen van deze mensen.

Het Chikwawafonds heeft dit najaar € 2.000 noodhulp gegeven waarvan de school persoonlijke beschermingsmiddelen zoals faceshields en desinfectans heeft kunnen kopen, voorwaarde om weer te mogen openen. Maar er zijn ook nieuwe matrassen en eenpersoons tafeltjes aangeschaft voor de leerlingen om de gezondheid van de meisjes optimaal te kunnen waarborgen.

Vier studentes hebben een studiebeurs van de stichting. Grace Malunga en Mary Chilongo zijn nu dus eind eerstejaars studentes. Theresa Matiasi Mwasowa en Doreen Kaputa zijn eind derdejaars. Doreen Kaputa is tevens ‘deputy-head girl” van de school geworden. Het nieuwe schooljaar start in januari 2021.

Grace Malunga, Theresa Mwasowa, Mary Chilongo and Doreen Kapusa: “We encourage one another to work very hard in class!. Thank you for making us believe we can have a brighter future!”

Overigens bedraagt het school- en kostgeld omgerekend ca € 600 per leerling per jaar. Dat vergoedt het Chikwawafonds helemaal. Het fonds zorgt er daarbij voor dat een leerling de vier schooljaren met een beurs kan voltooien.

Aan het begin van 2020 is het project met de zonnecollectoren afgerond. Daarmee is de stroomvoorziening gewaarborgd. Zo is er nu ook ’s-avonds licht. Het Chikwawafonds heeft hier € 15.000 aan bijgedragen.

Het nieuwe project dat de stichting wil ondersteunen is het mogelijk maken van stromend water op de campus. Door de aanleg van de zonnepanelen is hiervoor nu voldoende energie beschikbaar. Op dit moment halen ze water via een handpomp uit de grond. Door het beschikbaar maken van stromend water krijgen de studentes toegang tot de toiletten met wc's en douches. Dit zal de sanitaire voorzieningen in de school sterk verbeteren. 

De huidige handpomp.

Zoals vele andere kleinschalige initiatieven op het gebied van ontwikkelingshulp laat de Stichting Chikwawafonds zien dat op dit rechtstreekse niveau ondersteuning bieden bijzonder zinvol is. Er worden gewoon mensen geholpen. Dat schenkt al veel voldoening. En natuurlijk kan je het ook groter zien:

When you educate a woman, you educate the nation!



Geen opmerkingen: