maandag 7 december 2020

17-12 Café Mondiaal: film Those Who Feel the Fire Burning

 

Persbericht – aankondiging

Café Mondiaal, 68ste aflevering

Donderdag 17 december, aanvang 20.00 uur.

Filmhuis De Spiegel Royal Theater, Stationsplein 5 6411 NE Heerlen.

Film: Those Who Feel the Fire Burning

In Café Mondiaal staat dit keer de film ‘Those Who Feel the Fire Burning’ van Morgan Knibbe centraal. Hij vertelt de belevenissen van Middellandse Zee-vluchtelingen als een magisch-realistisch verhaal, waarmee hij bewust de grenzen tussen speelfilm, documentaire en video-kunst doorbreekt. Cameravoering, beelden, sound-design, voice-over en handelingen vormen één geheel. Een film die je vanaf de eerste seconde aangrijpt, maar die je ook poëtisch laat wegdromen over filosofische zaken zoals de zin van het bestaan.

Het is arthouse-cinema van hoge kwaliteit die helpt om de werkelijkheid en de wereld beter te begrijpen. Maar mensen die zich geëngageerd voelen met vluchtelingen kijken natuurlijk een stap verder en werpen de vraag op of deze film bijdraagt aan empathie en betrokkenheid bij mensen die nu weinig affiniteit hebben met het lot van vluchtelingen.

Voorafgaand aan de film "Those Who Feel the Fire Burning" zal filmliefhebber Karin Hermans een korte inleiding geven. Na afloop van de film vindt er een gesprek plaats, waar men de gelegenheid krijgt om indrukken en meningen te geven. Zo zal waarschijnlijk aan de orde komen dat de film inmiddels zes jaar oud is, maar nog steeds aan actualiteit niets heeft ingeboet. Zijn er tegenwoordig wel lichtpuntjes herkenbaar of is de situatie alleen maar erger geworden?

Vanwege het Coronavirus is het aantal personen beperkt tot maximaal 30. Kaarten zijn te koop via het online ticketing-systeem op  www.filmhuisdespiegel.nl.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Amnesty International afdeling Parkstad Limburg, Humanistisch Verbond Zuid-Limburg, Andreaskerk Heerlerbaan en HeerlenMondiaal in samenwerking met filmhuis De Spiegel. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken het nagesprek leiden.

 

·         Programma (aanvang 20.00 uur):

1.    Korte inleiding op de film en de achtergrond daarvan door Karin Hermans. Karin Hermans is filmliefhebber en bestuurslid van filmhuis De Spiegel. Daarnaast is zij al zes jaar actief als voorlichter voor Vluchtelingenwerk.

2.    Vertoning van de film ‘Those Who Feel the Fire Burning’, het verrassend debuut van de toen 26-jarige Nederlandse regisseur Morgan Knibbe, die bij de IDFA  (International Documentary Filmfestival Amsterdam) in 2014 lovende kritieken kreeg.  (74 minuten)

3.    Nagesprek over de film en de context van het vluchtelingenbeleid (einde ± 22.00 uur).




1 opmerking:

Harrie Winteraeken zei

Wegens de lockdown voor de bestrijding van Corona zijn per 15 december ook de bioscopen weer gesloten. De Café Mondiaal met de film Those Who Feel the Fire Burning wordt naar het voorjaar van 2021 (maart?) verplaatst.