zaterdag 21 december 2019

23-12 protestactie ‘ING, wat doe je in de Amazone?'



Ramp in het regenwoud: 23-12 protestactie ‘ING, wat doe je in de Amazone?’

Toen pastor Geert Bles van de Andreasparochie (Heerlerbaan) door vrienden uit België werd aangesproken op de kwalijke rol van Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid in het Amazonegebied, voelde hij zich geroepen om in actie te komen. Binnen de Andreasparochie, HeerlenMondiaal en de Steungroep Indianen in Brasil vond hij medestanders en samen vormden ze de Amazonewerkgroep. Ze stuurden brieven naar de Nederlandse politiek en aan een aantal betrokken bedrijven.

Een aantal politici stelde vragen aan minister Kaag over de Nederlandse betrokkenheid bij de ontbossing van het Amazonegebied. Sommige bedrijven antwoordden dat ze zich altijd aan de Braziliaanse wet houden en niets te maken hebben met de problemen in het Amazonegebied. Die antwoorden vinden we niet altijd geloofwaardig.

Dat bleek weer eens uit de uitzending van Zembla van 12 december: Ramp in het regenwoud. Daarin kwam ook naar voren dat Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren in dubieuze projecten in Brazilië. Zo leende ING 1,2 miljard uit voor de bouw van havens voor het transport van soja. De werkgroep vindt dat dit moet stoppen. Daarom organiseert ze op maandag 23 december van 14.00 tot 15.00 uur een protest bij de ING in de Honigmanstraat in Heerlen.


Geen opmerkingen: