zaterdag 11 maart 2017

Pleidooi Heerlen 'eerste 2 uur gratis parkeren'



Parkeernota niet eenzijdig bij de gemeente leggen!

In onze regionale kranten van dinsdag 7 maart pleiten Roger Foitzik (Mediamarkt) en Paul Berden (Berden Wonen), beiden lid van het Comité Verontruste Ondernemers, ervoor dat parkeren de eerste twee uur gratis moeten zijn. De kosten ad € 4,2 miljoen per jaar zouden voor het grootste deel door de gemeente en de provincie moeten worden gedragen.

Ik vind niet alleen het afwentelen van deze kosten op de overheden kortzichtig. Ten eerste zijn parkeergarages behoorlijk duur. De tarieven moeten tenminste zo hoog zijn dat de exploitatie minimaal kostendekkend is (de meeste garages zijn in eigendom van of worden geëxploiteerd door het bedrijf Q-park en dat wil zeker geen verlies draaien). Het gaat te ver dat iedere Heerlenaar betaalt voor het parkeergenot van de bezoeker van het winkelcentrum. Daarnaast moet het autoverkeer naar het centrum niet bevorderd, maar liefst verminderd worden. Denk onder andere maar aan de fossiele brandstof en de luchtvervuiling.

De heren Foitzik en Berden richten zich ook nogal kortzichtig op de automobilist en parkeertarieven. Zij kunnen zoveel beter scoren met het aantrekkelijker maken van het bezoek aan hun en andere winkels: geef iedere klant korting! Bijvoorbeeld € 1 bij aankoop van €25 of € 2 als men voor € 40 koopt en maak dat zichtbaar op de kassabon. De automobilist kan dit geld gebruiken voor zijn parkeerkosten. Wie met de bus komt, betaalt er zijn buskaartje (gedeeltelijk) mee. En zo wordt ook de fietsende klant voor zijn goede gedrag beloond.  Beste comité, zet daar nu eens een aardige publiciteitscampagne op en het winkelcentrum staat positiever op de kaart.

Geen opmerkingen: