zaterdag 11 maart 2017

Kannegieter 50Plus roept maar wat.



Ten Esschen – Heerlen, 9 maart 2017

Bijdrage voor de rubriek ‘Zwieg mig…’ van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad (niet gepubliceerd).

Zwieg mig van de Limburgse campagneleider van 50Plus, Bert Kannegieter. Hij was dinsdag 7-3 actief bij de ontbijttafel van IKEA. Hij stelde dat 50Plus € 130.000 beschikbaar heeft voor de verkiezingscampagne. En “weet je dat bijvoorbeeld GroenLinks twee miljoen heeft te besteden”. Nou, dat weet ik niet. En dus heb ik het nagevraagd bij leider van de verkiezingscampagne van GroenLinks, Wijnand Duyvendak. Hij antwoordde dat de partij de afgelopen vier jaar in totaal een half miljoen heeft gereserveerd.
In de afgelopen maanden hebben vele duizenden leden en donateurs ook nog eens 4 ton bijeengebracht. Een heel mooi bedrag, maar het is een raadsel waar die 2 miljoen vandaan komen. Kannegieter riep maar wat, feitenvrij. Dat past bij 50Plus? Maar de kiezer laat zich niet meer ‘belazeren’?

Naschrift:
Er kunnen ook vraagtekens worden gezet bij de € 130.000 waarvan Kannegieter beweert dat ze bij 50Plus beschikbaar hebben:
In de Telegraaf en de Volkskrant van 9-3 stond dat 50Plus van vastgoedmiljonair Chris Thünnessen in totaal € 350.000 heeft gekregen. Daarbij beweerde Thünnessen ook nog dat hij hiermee invloed heeft gekocht op het verkiezingsprogramma.
Partijvoorzitter Jan Nagel ontkent dat de ondernemer invloed heeft uitgeoefend op het verkiezingsprogramma. Een van beiden liegt.  Nu moet Nagel wel ontkennen, want wat Thünnessen zegt te hebben bewerkstelligd, gaat tegen de eed in die onze volksvertegenwoordigers afleggen: “Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de StatenGeneraal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.” En geld aannemen en invloed op het partijprogramma laten hebben, is ongeoorloofd.
En richting Bert Kannegieter: het  kan heel goed dat al veel van het geld van Thünnessen op is en dat 50Plus geen andere giften van de achterban kreeg, en dat de vele verkiezingsspotjes een koopje waren en dat er dus echt nog maar € 130.000 te besteden is. Maar gelooft u die Kannegieter nog?

Geen opmerkingen: