zondag 12 maart 2017

Na de verkiezingen vasthouden en doorgaan



Na deze verkiezingen

GroenLinks zal (waarschijnlijk) een grote verkiezingswinst halen, we krijgen als het ff meezit de grootste GroenLinks-fractie ooit. Nu mag dat wel na de bijzonder slechte uitslag van drie-en-een-restzetel dik vier jaar geleden. Een dergelijke grote verschuiving is overigens niet uniek voor GroenLinks. Veel andere partijen hebben dat ook ondervonden en de PvdA lijkt nu aan de beurt voor een historisch slecht resultaat. Belangrijk voor een verkleinde partij is dat deze blijft vasthouden aan zijn idealen.
Maar dit is ook belangrijk voor een grote. GroenLinks is nu ook meer dan ooit kandidaat voor regeringsdeelname. Ook voor GroenLinks is het een valkuil van formaat dat het onvoldoende herkenbaar wordt en te veel compromissen sluit. Dat gevaar is het kleinste bij een coalitie waar ook SP, PvdA en D66 aan deelnemen.

Een goede uitslag moet ook aan de basis worden vastgehouden. Wellicht heeft GroenLinks daarvoor de afgelopen maanden een stevig fundament gelegd. De tactiek hiervoor is deels afgekeken van voormalige VS-presidentskandidaat (en tegenstander van Hilary Clinton bij de Democraten) Bernie Sanders. Sanders en met hem ook anderen, startte een beweging van onderop. Een beweging van velen die allemaal hun steentje bijdragen. In een campagne, allemaal een kleine donatie en ook in andere burgerinitiatieven.

Het aantal leden van GroenLinks steeg de laatste maanden fors. Daar moet nieuw elan bij te vinden zijn. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan kan GroenLinks in Parkstad Limburg best veel versterking gebruiken. En als de landelijke tendens zich (deels) vertaalt in een goede plaatselijke uitslag (en dat is normaal gesproken het geval), dan kan GroenLinks die verkiezingen met veel vertrouwen tegemoetzien. Maar dan moet de partij wel wat te bieden hebben. Een goede voorbereiding zal binnenkort moeten starten met een forse versteviging van de organisatie.  

Maar die nieuwe beweging moet breder worden dan alleen met een aantal GroenLinkse leden. Want de onderwerpen zijn veelzijdig en ook bij andere partijen en gewoon in de samenleving zijn veel gemotiveerde mensen te vinden die een handvat zoeken om die energie en wil tot verandering te concretiseren. Dus oudgedienden en nieuwkomers: aan de slag.

Geen opmerkingen: