dinsdag 6 oktober 2015

8-10 Café Mondiaal, gepreksthema Vluchtelingenproblematiek




Persbericht

Café Mondiaal, 23ste aflevering.
Donderdag 8 oktober, aanvang 19.30 uur.
Café De Beerkompanie, Pancratiusplein, Heerlen

Thema: ‘Vluchtelingen’

Van levensgevaar, via uitzichtloos en erbarmelijk naar een nieuwe toekomst. Dat zijn de stappen van de meeste vluchtelingen. Afkomstig uit oorlogsgebieden, waar ze huis en vertrouwde woonomgeving verlieten. De meesten zijn gewone burgers. En het zijn er erg veel. Turkije herbergt momenteel ± 2 miljoen mensen uit Syrië. Vergelijkbare aantallen in Libanon en Jordanië. Velen zijn hoopvol op weg naar West-Europa. Ook grote aantallen uit Afrika (Somalië, Eritrea, Soedan en West-Afrika).
De media berichten er uitvoerig over, maar toch is het voor Café Mondiaal een vanzelfsprekend gespreksonderwerp. Hieronder staat een aantal aspecten en vragen, waarbij we proberen de nuance te zoeken. Want gemakkelijke oplossingen hebben een ding gemeen: ze werken niet.

Zijn de oorlogen waarvoor deze mensen vluchten te beïnvloeden of te beëindigen? Moet Nederland deelnemen aan de oorlog in Syrië? Is IS praktisch niet te verslaan? Zijn er andere mogelijkheden dan vechten om oorlogen te beëindigen? Is Rusland te bewegen zijn bondgenootschap met Syrië te heroverwegen?

Eindelijk lijkt het besef bij West-Europa te zijn doorgedrongen, dat de landen rondom de oorlogen geholpen moeten worden met het opvangen van vluchtelingen. We gaan dat nu vooral uit eigenbelang doen om de stroom van vluchtelingen naar West-Europa te beperken?
Geld dit ook voor het zeer veelzijdige en complexe Afrika? Wordt ontwikkelingshulp de nieuwe aanpak om vluchtelingenstromen te verkleinen. En is dit een sein om te proberen om de verschillen in welvaart in deze wereld te verkleinen? Een nieuwe kans voor de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties?

Is Europa na een veel te langzame start nu op de goede weg? Verdelen met een gedwongen opname per land? Grenzen sluiten? Wat te doen met persoonlijke voorkeuren van vluchtelingen? Moeten ze maar tevreden zijn met bed, bad en brood? Toch maar minder vrijwillig terugsturen naar veilige gebieden aldaar, al dan niet met een goed gevulde rugzak?

Hoe zit het met Nederland? Ongelimiteerd vluchtelingen opnemen? Iedereen die er recht op heeft, is ook welkom? Of zijn er grenzen aan de opnamecapaciteit? Wat mag het kosten? Kunnen we ze allemaal een zinvol bestaan bieden of alleen een veilig maar sober tussenstation, waarbij verpaupering dreigt?
De vrijwilligers stromen toe, maar hoe gaan we om met bezwaren, zoals de angsten van veel Nederlanders? (Te) hoge verwachtingen van veel vluchtelingen en de te verwachten cultuurschok voor veel vluchtelingen? Die paar strijders van IS die het vluchteling-zijn als dekmantel gebruiken, maar wel onze samenleving kunnen ontwrichten? Economische vluchtelingen die ook gelukzoekers worden genoemd, enz. 



Geen opmerkingen: