zaterdag 12 september 2015

28-9: HeerlenMondiaal over Millenniumdoelen en hoe nu verder?



Openbare avond over Millenniumdoelen en hoe nu verder?

De Werkgroep Heerlen Millennium Gemeente, onderdeel van HeerlenMondiaal, organiseert op 28 september een dag over de Millenniumdoelen: acht doelen om een einde aan extreme armoede te maken. In 2015 zouden de doelen bereikt moeten zijn. Is dat gelukt? Wat is er aan gedaan? Hoe gaan we verder na 2015?
’s Middags gaat Eric Smaling (2e kamerlid voor de SP) in gesprek met leerlingen van het Bernardinuscollege.
’s Avonds is er een uitgebreid programma in het auditorium van het Bernardinuscollege. Midas Verheijden interviewt mensen die hier of elders in de wereld werken aan het bereiken van de millenniumdoelen.  Eric Smaling geeft zijn visie op het einde van de armoede. Mensen uit politiek, onderwijs, bedrijfsleven en kerk discussiëren over hoe we verder moeten gaan met de bestrijding van armoede. Stadsdichter Michelle Bracke en jeugdstadsdichter Ymke Fiddelaars verwoorden hun wens voor de wereld. En er is muziek.

Aanleiding
In het jaar 2000, bij het begin van het nieuwe millennium, besloten 189 landen in een vergadering van de Verenigde Naties serieus werk te gaan maken met de bestrijding van armoede en honger in de wereld. Daartoe werden acht doelen geformuleerd, alle te maken met bestrijding van armoede en ziekte of met de bevordering van onderwijs, gelijkheid, duurzaamheid en samenwerking. Afgesproken werd dat de doelen in 2015 bereikt moeten zijn.
 
In 2007 begon men zich te realiseren dat het niet voldoende is dat landen zich achter de millenniumdoelen scharen. Ook lagere overheden, bedrijfsleven, onderwijs en burgers in het algemeen moeten erbij betrokken worden. Er kwamen Millennium-gemeenten waarvan ook Heerlen er een is.  HeerlenMondiaal, een samenwerkingsverband van mondiale groepen in Heerlen, richtte een werkgroep op die, actief, de millenniumdoelen probeerde bekend te maken en te bevorderen.

Het is nu 2015 en het is goed om na te gaan wat er is bereikt. Maar ook moeten we nadenken over hoe we verder gaan. Internationaal wordt er gesproken over een vervolg op de millenniumdoelen en volgens planning zouden op 28 september in de Verenigde Naties de nieuwe doelen worden aangenomen. Alle reden om ook in Heerlen te spreken over wat er is bereikt en hoe we verder kunnen gaan.

Middagprogramma 28 september

Het middagprogramma is voor leerlingen maatschappijwetenschappen en filosofie van het Bernardinuscollege.   
·         Armoede gezien – wat doet het met je? Een korte reisimpressie van een leerling van het Bernardinuscollege die met Global Exploration deze zomer naar Zuid-Afrika is geweest
Gastles en gesprek met Eric Smaling, SP 2e kamerlid, woordvoerder Milieu en Ontwikkelingssamenwerking, ex-hoogleraar Wageningen.

Avondprogramma 28 september

Het avondprogramma is voor iedere belangstellende. Het vindt plaats in het auditorium van het Bernardinuscollege in Heerlen.
19.00 uur Inloop – muziek
19.30 uur Welkom door Midas Verheijden, presentator plus opening door Harrie Winteraeken, voorzitter HeerlenMondiaal
Wens voor de Wereld door Ymke Fiddelaars, jeugdstadsdichter
19.50 uur Wat is er gedaan en bereikt? In Heerlen en elders. Presentatie: activiteiten, projecten, resultaten.
Midas Verheijden interviewt mensen die zich ingespannen hebben voor de  millenniumdoelen.
20.30 uur Pauze: muziek, koffie
20.45 uur Gedicht door Michelle Bracke, stadsdichter
Einde aan de armoede. Inleiding door Eric Smaling (SP 2e-kamerlid, woordvoerder milieu en ontwikkelingssamenwerking, ex hoogleraar Wageningen).
21.15 uur Discussie o.l.v Harrie Winteraeken, met Eric Smaling, 2e kamerlid, Peter van Zutphen, wethouder gemeente Heerlen, o.a. armoedebestrijding, Ralph Henssen, rector Bernardinuscollege, Paul Crützen, PCData, Geert Bles, pastor Andreasparochie en een leerling Bernardinuscollege.
22.00 uur Afsluiting: muziek en borrel in personeelskantine

Het avondprogramma is vrij toegankelijk.
 
De dag wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal in samenwerking met het Bernardinuscollege en met financiële steun van de Gemeente Heerlen.

Geen opmerkingen: