zondag 25 oktober 2015

5-11: Café Mondiaal over de klimaatconferentie COP21 Parijs




Persbericht


Café Mondiaal, 25ste aflevering.
Donderdag 5 november, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen


Thema: ‘Klimaattop Parijs’

Wordt de klimaatverandering de volgende oorzaak van een grote vluchtelingenstroom?

Dat de verandering van het klimaat grote problemen gaat veroorzaken, is al lang bekend. Steeds duidelijker wordt dat het leefklimaat op wereldschaal gaat verslechteren. Miljarden mensen zullen daarvan de dupe worden. Dat het klimaat gaat veranderen, is inmiddels ook vrijwel algemeen aanvaard. Het aantal ‘klimaatsceptici’ neemt af omdat ook steeds meer zichtbaar is dat het klimaat verandert en er zich meer weersextremen voordoen (zoals orkaan Patricia in Mexico rondom 24 oktober jl.).
Ook is duidelijk dat het menselijk handelen en vooral de uitstoot van broeikasgassen, grote invloed heeft op het weer en het klimaat. De klimaatverandering vraagt daarom ook om ingrijpende maatregelen. Maar de wereldpolitiek is langzaam.

Ieder jaar is er een klimaatconferentie (Conference of Parties – COP) van de Verenigde Naties. Een van de belangrijkste COP's was de Conferentie van Kyoto (1997). Tijdens deze conferentie werd het Kyoto Protocol opgesteld dat op 16 februari 2005 in werking is getreden. Eén van de afspraken uit het protocol is dat de landen de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met gemiddeld vijf procent verminderd moesten hebben ten opzichte van 1990. Het Kyoto Protocol zou eindigen in 2012, maar is tijdens de klimaatconferentie in Doha in 2012 verlengd tot 2020. Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw verdrag dat op de 21ste COP in Parijs (30 november – 11 december 2015) ondertekend moet worden en vanaf 2020 van kracht moet gaan.

En is een verdrag met een aantal goede beleidsvoornemens opstellen nog een heel stuk gemakkelijker dan het tot uitvoering brengen?
We gaan deze Café Mondiaal in op de doelen van de klimaatconferentie in Parijs. Is het voldoende en zijn ze haalbaar? Wat is de invalshoek van Nederland? Doet Nederland voldoende? En wat kunnen wij in Heerlen doen?

Een voorbeeld is deelname aan de Klimaatloop met twee etappes in Parkstad Limburg: op zaterdag 14 november Heerlen – Kerkrade en zondag 15 november van Kerkrade naar Vaals, waar deze aantakt op de tocht die uiteindelijk in Parijs zal eindigen.

****************************************************************************************


·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. René van de Luer houdt de korte inleiding. René is dierenarts en specialist veterinaire pathologie en als zodanig sinds 1992 werkzaam onder de naam Valuepath. Hij is sinds lang bezorgd burger en sinds een jaar toenemend actief in de klimaatbeweging. Van 20 oktober tot 24 november heeft hij een Klimaatfilmcyclus georganiseerd van vier films die 12 maal te zien zijn in Maastricht (Lumière), Roermond (ECI Cultuurfabriek), Venlo (De Nieuwe Scene) en Weert (De IJzeren Man). Harrie Winteraeken de gespreksleider.








Geen opmerkingen: