maandag 19 oktober 2015

Klimaatloop 14-11 Heerlen-Kerkrade 15-11 Kerkrade-Vaals




HEERLEN-KERKRADE ZATERDAG 14 NOVEMBER 2015
KERKRADE-VAALS ZONDAG 15 NOVEMBER 2015
Meld je per mail aan op info@dekenaalmissionairberaad.nl


In december 2015 besluiten wereldleiders in Parijs over het klimaatbeleid voor de komende decennia. Daarom trekken dit najaar over de hele wereld mensen naar Parijs om hun stem te laten horen. Ook vanuit de Nederlandse kerken gaan we op weg naar een rechtvaardig klimaatbeleid. Dit is het moment: Loop mee en maak 2015 het jaar van de hoop!

Waarom een Klimaatloop?
Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. In Parijs moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Een belangrijk moment in de strijd tegen de klimaatverandering.

Waar worden in Parijs afspraken over gemaakt?
– het snel verminderen van de CO2‐uitstoot
– het vergroten van onze gezamenlijke weerbaarheid tegen klimaatverandering en
– de financiering van daaruit volgende activiteiten in ontwikkelingslanden door de rijke landen.
Kerken uit heel Europa, ook uit Nederland, organiseren in de aanloop naar de conferentie een ‘klimaatloop’ naar Parijs. Daarmee drukken zij hun zorg uit over klimaatverandering én hun hoop dat er dit jaar internationaal goede afspraken over gemaakt kunnen worden. Zo dagen zij de klimaatonderhandelaars uit om ook moed te tonen. De moed de gebaande paden te verlaten en op weg te gaan naar een eerlijk en effectief klimaatbeleid.

Pelgrimage
Als teken van hoop en van het verlangen naar gerechtigheid, vrede en heelheid organiseren kerken en levensbeschouwelijke organisaties in heel Europa een pelgrimage naar Parijs. Pelgrimage betekent: durven wegtrekken uit het bekende en de moed tonen het onbekende te betreden. Weg uit de sfeer van meer: meer materiële consumptie, meer macht. Op weg naar een samenleving als goede woonplaats, voor mens en dier, in een kosmos vol levende verbondenheid.
Ga mee in deze pelgrimage naar Parijs. Letterlijk, door deel te nemen aan de tochten die overal worden georganiseerd. Maar ook symbolisch, door in eigen leven te kiezen voor een duurzame stijl van leven en werken. Zo dagen we de klimaatonderhandelaars uit om de moed te tonen de gebaande paden te verlaten en nieuw gebied te betreden, op weg naar een rechtvaardig en effectief klimaatbeleid.

Belofte en appèl
Een mogelijk klimaatverdrag in Parijs zal nog lang geen eindpunt zijn. Onze pelgrimage van gerechtigheid en vrede gaat verder. Wij beloven op weg te gaan naar een klimaatneutraal leven vóór 2050 voor zover dat in ons vermogen ligt.
De klimaattop van Parijs lijkt misschien de zoveelste ontmoeting waar belangenbehartigers van de korte termijn aan het langste eind gaan trekken. Wij blijven hardnekkig geloven in een andere uitkomst. Parijs als een teken van hoop.

Zaterdag 14 november 2015
11.00 uur Start bij station Heerlen, zijde busstation
16.00 uur Aankomst abdij Rolduc
19.30 uur Avondprogramma over Laudate Si!, de encycliek van paus Franciscus over het milieu  (ook mensen die niet meelopen zijn hierbij van harte welkom)

Zondag 15 november 2015
  9.00 uur Bezinningsmoment
10.00 uur Vertrek vanaf abdij Rolduc
10.15 uur Vertrek vanaf busstation Kerkrade-Centrum
10.30 uur Vertrek vanaf treinstation Kerkrade
16.00 uur Aankomst op Drielandenpunt Vaals en overhandiging van het estafettestokje aan deelnemers uit België en Duitsland
Vanuit Vaals gaat buslijn 50 naar Maastricht en een buslijn 43 naar Heerlen.

Geen opmerkingen: