donderdag 25 september 2014

Vredesplatform vraagt mening voorbijgangers tijdens markt HidW



Heerlenaren bang voor Poetin, niet voor Moslims?

Uit een enquête die het Vredesplatform Heerlen onder ruim 50 Heerlenaren heeft gehouden, blijkt dat bijna tweederde denkt dat Poetin van plan is om zijn grondgebied en invloedssfeer verder uit breiden. Concreet denken deze mensen min of meer zeker te weten dat de president van Rusland de oude Sovjet-Unie in ere wil herstellen. Slechts enkele mensen denken te weten dat dit zeker niet waar is.
Slechts 10% van de ondervraagden was van mening dat Moslims de Islamitische Staat niet verwerpen, alhoewel bijna eenderde van de ondervraagden daar over twijfelt. Bijna 60 % weet zeker dat Moslims massaal de Islamitische Staat verwerpen.
Het Vredeplatform is van mening dat het een goede zaak is als Moslims zich hier nog duidelijker over uitspreken. Daarnaast zou zo mogelijk met Rusland gesproken moeten worden over haar ambities.
Daartoe zal het platform dan ook de betrokkenen oproepen.


De kop boven dit bericht is ook suggestief en niet rechtstreeks te herleiden uit het bericht zelf. Dit gebeurt wel vaker in de media. Het achterliggende motief van deze enquête was ook mensen even aan het denken te zetten. ‘Wat is waar?’ Dagelijks worden we overstroomd met informatie. En veel van deze informatie is gekleurd, niet volledig objectief en vanuit een bepaald perspectief aangeboden. Zo is de informatie die de Russische burger over het conflict in de Oekraïne krijgt, waarschijnlijk helemaal anders dan dat wij krijgen. Een vrije en onafhankelijk nieuwsgaring is essentieel voor een goede meningsvorming.
Informatie bepaalt onze mening. Vormt onze waarheid. Maar ook extremisme kenmerkt zich door een sterk geloof in de ‘eigen’ waarheid. Daarom vindt het Vredesplatform dat nuancering de vijand is van extremisme. Vandaar de oproep ‘Wapen je met vrede, denk genuanceerd!’.

Procentuele verdeling enquete
Niet waar
Weet ik niet
Waar
Totaal
Poetin wil Sovjet-Unie in ere herstellen
18%
18%
64%
100%
Moslims verwerpen massaal Islamitische Staat (IS)
9%
31%
59%
100%
In Syrie, Irak, Palestina én in Israël zijn geweldloze vredesgroepen actief
0%
27%
73%
100%

Het Vredesplatform vroeg tijdens de markt / manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen op zaterdag 20 september jl. ook aandacht voor de geweldloze vredesgroepen die wellicht tegen alle stromen in actief zijn in de brandhaarden Syrië, Irak, Palestina en in Israël. Het verheugt het platform dat veel mensen de overtuiging hadden dat deze groepen actief zijn.
Onder het motto ‘Wapen je met vrede’ biedt PAX de mogelijkheid om deze groepen ook financieel te steunen. Bijdragen kunnen worden gegeven via IBAN NL03 TRIO 0390 5150 00. Een van de doelen is het radiostation SouriaLi in Syrië dat de bevolking een boodschap van tolerantie en hoop in donkere tijden brengt. Het station gaat in gesprek met minderheden en probeert via haar programma’s  meer onderling begrip te kweken. 


Geen opmerkingen: