donderdag 25 september 2014

100 mensen ondersteunen burgerinitiatief verbod kernwapens.



Vredesplatform Heerlen verzamelt honderd keer ondersteuning van het burgerinitiatief over verbod op kernwapens.

Tijdens de markt / manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen (zaterdag 20 september) is op de marktkraam van het Vredesplatform Heerlen het burgerinitiatief* van PAX honderd keer ondertekend. Het burgerinitiatief  heeft tot doel om de discussie over een verbod op  kernwapens op de politieke agenda van de Tweede Kamer te krijgen. 40.000 ‘handtekeningen’ zijn daarvoor nodig.


Het Vredesplatform gaf onder andere hiermee invulling van zijn functie ‘Ambassade voor Vrede’.
Voor degenen die dit burgerinitiatief nog willen ondertekenen, verwijs ik naar de website van PAX: http://actie.paxvoorvrede.nl/actie/teken-tegen-kernwapens/ Daar kan men ook het volledige voorstel van PAX lezen.

Al 115 landen hebben kernwapens verboden. Daaronder zijn ook de NAVO-leden Noorwegen, IJsland en Spanje. Nederland heeft nog een duwtje in de rug nodig om zich aan te sluiten bij die meerderheid van landen en over te gaan tot een nationaal verbod op kernwapens.
Een eerste stap kan zijn dat de op de vliegbasis Volkel aanwezige Amerikaanse kernwapens worden verwijderd. Naar verluid (het wordt nog altijd formeel ontkend door de Nederlandse regering) liggen er 22 atoombommen van het type B61. Deze ‘bommen’ zijn enkele jaren geleden nog gemoderniseerd en behoren tot de operationele kernwapens. Ze kunnen onder andere door (Nederlandse) F16’s worden gevlogen en geworpen. Ook in de nog korter bij Parkstad Limburg gelegen vliegbasis Kleine Brogel, gelegen in de gemeente Peer, in het noordwesten van de Belgische provincie Limburg, liggen deze B61 kernwapens.

*Een burgerinitiatief is niet zomaar een petitie. Het is een manier om een bepaalde visie duidelijk te maken en de politiek te beïnvloeden. Als minimaal 40.000 volwassen Nederlanders dit burgerinitiatief tekenen moet de Tweede Kamer debatteren over ons voorstel: een nationaal verbod op kernwapens.

Geen opmerkingen: